Julians første internasjonale skoledag

Gjøvik (NRK): I dag var det skolestart i hele landet. For Julian (6) var dagen litt ekstra spennende. Han må nemlig snakke engelsk hele tiden på skolen.

Mor An Magritt Seeland og Julian 6 år som starter i 1st grade på Gjøvikregionen International School

SPENT 1.KLASSING: Mor An Magritt Seeland med Julian på 6 år som starter i 1st grade på Gjøvikregionen International school.

Foto: Jorun Vang / NRK

Etter flere års planlegging åpnet nemlig Innlandets første grunnskole med undervisning på engelsk i dag - Gjøvikregionen International school.

Skolen har 31 elever fra 10 nasjoner. Det er 8 lærere fra 5 nasjoner. De følger undervisningsplanen til International Baccalaureate - et verdensomspennende skolesystem.

Det er 21 slike skoler i Norge, men denne på Gjøvik er den første i Innlandet.

Vil ha global bevissthet

Moren til Julian heter An Magritt Seeland. Hun var nesten like spent som Julian på dagen i dag, men er trygg på at hun har valgt rett skole til sønnen.

– Jeg kjente litt til dette konseptet fra jeg var ungdom selv. Etter at jeg gjorde litt research så ble jeg helt overbevist. Dette med en global bevissthet, men også god forankring i lokalmiljøet, gjør meg veldig trygg.

For mitt barn representerer denne skolen her alt jeg ønsker, forteller An Magritt.

Julian på internasjonal skole Gjøvik

BLIR KJENT PÅ ENGELSK: Julian (6) oppfyller rektors hovedmål med første skoledag. Bli kjent med andre elever, lærere og skolen.

Foto: Jorun Vang / NRK

Og det kan virke som Julian er like fornøyd som moren.

– Jeg har sommerfugler i magen, men er veldig spent på hva som skal skje på skolen i dag, sier en ivrig 6-åring.

Spent rektor også

Gjøvikregionen International school ligger på universitetsområdet på Kallerud. Bygget er splitter nytt og det samme er rektor Adam Armanski fra Polen.

– Hovedmålet i dag er at alle skal bli kjent, både lærere og elever. De skal føle seg komfortable når de er ferdige med dagen, forteller Armanski.

Rektor Adam Armanski

SPENT REKTOR I DØRA: Mange søkte jobben som rektor på Gjøvikregionen International school. Adam Armanski fra Polen fikk jobben.

Foto: Jorun Vang / NRK

– Så mye som mulig av undervisningen vil foregå på engelsk, selv om vi selvsagt tar hensyn i starten med barn som ikke kan engelsk så godt, sier rektoren.

Men elevene får lov til å snakke morsmålet sitt i pauser og i fritida.

Fin dag

Og for Julian på seks år falt dagen i smak med prating på engelsk og spennende møter med sine nye klassekamerater og lærere. Det var nesten så han ikke hadde tid til å svare på NRKs spørsmål engang.

– Hvordan har det vært å komme inn i klasserommet, Julian?

– Veldig fint!

– Hvordan virker det her, da?

– Veldig bra!

Lærer for de 9 førsteklassingene er Gwynne Rasen. Hun er canadisk.

FØRSTE TIME - FØRSTE DAG: Lærer for de 9 førsteklassingene er Gwynne Rasen. Hun er canadisk.

Foto: Jorun Vang / NRK