Hopp til innhold

Juledebatt for alle penga!

Tema for ukas Østnytt-magasin var den voldsomme økningen i juleshoppingen. Panelet var delt mellom juleglede og avsky!

Heftig debatt i Østnytt
Foto: Stein Schinstad / NRK

10 milliarder på fem år!

Hvis vi skal tro handelsnæringen, har julehandelen økt med 10 milliarder kroner bare de siste fem årene. Skal vi regne dette om til privatøkonomi, betyr det at en familie på fire har økt julehandelen med rundt 1800 kroner hvert år.   

- Nesten perverst, mener paneldeltager i Østnytt-magasinet, Ann-Kristin Laeskogen (45) fra Gjøvik.

Stor uenighet

Ida Stuve
Foto: Stein Schinstad / NRK

Men både Ida Stuve (16) fra Biri og Harald Hammerø (58) fra Lillehammer er helt uenige i dette.

- Jeg ville gjerne vært på juleshopping hele året, sier Hammerø.  

Ida kjøper kanskje 20 gaver, mens Harald endte på mellom 30 og 40.

Harald Hammerø
Foto: Stein Schinstad / NRK

Alternative gaver

Men debatten tok en vending da Ann-Kristin fortalte nyheten hun skal gi sine venninner til jul:

- De får en CO2-kvote til jul. Den kjøper man hos Naturvernforbundet, der de garanterer at utslippet av CO2 dermed bli rmindre.

Les mer om kvotegave her:

Og her kan du støtte bevaring av regnskogen:

Her kan du kjøpe geit til Afrika:

HAR DU TIPS OM ALTERNATIVE GAVER?

Send epost til:     ho@nrk.no

Se debatten i Østnytt magasin.  

Og slik var debatten:

Ida: "Jeg kjøper kanskje rundt 20 gaver, og da blir det alt mulig. Venner og familie forventer jo at jeg gir julegaver."

Harald: "Jeg har jo mye familie. Derfor blir det mellom 30 og 40 gaver, vil jeg tro. Egentlig vil jeg ha jul hele året! Det er næringsutvikling, det."

Ann-Kristin Laeskogen
Foto: Stein Schinstad / NRK

Ann-Kristin: "Det er langt i overkant. Jeg kjøper ikke mange gaver, og synes det ikke er greit med overdreven juleshopping. Da blir liksom ikke jula spesiell lenger. Jeg mener vi må ha motforestillinger mot foprbrukersamfunnet."

Harald: "Tja, slike kvoter flytter bare problemet, men gir en selv litt sjelefred, kanskje. Men da er det bedre å gjøre noe med våre egne utslipp."

Ann-Kristin: "Men det er en god idé med slike kvoter. Det endrer folks holdninger. Moder Jord tåler snart ikke mer utslipp."

Ida: "Er jo enig i det. Kanskje jeg skal tenke litt alternativt i år. Og særlig når man får tips som dette med kvotegaver. Men å kjøpe en geit for 1000 kroner blir litt for dyrt. Men kanskje en kylling eller en symaskin til kvinner i Sudan? Jeg trenger sikkert ikke akkurat DEN bodylotionen i år."

Harald: "Veldig ok innspill. Vi bør tenke på kloden vår. Men det blir traurig dersom det bare ligger kvoter under juletreet!"

Ann-Kristin: "Ja, man MÅ kjøpe noe, selvsagt. Men jeg kjøper fornuftige ting som støvler, jakker eller bøker. Bøker er bra for barna. Men vi lever i et forbrukersamfunn og det er trist når 10-åringer sier de har alt de trenger og ikke ønsker seg noe spesielt. Men man må ikke ha dårlig samvittighet fordi man kjøper gaver. Kanskje man kan gi bort tid? For tid er noe vi har for lite av!"

Harald: "Kanskje man kan gå på besøk til noen som sitter alene i juletida?"

Ann-Kristin: "Barnevakt til alenemødre!"  

Juleshopping på direkten i Østnytt
Foto: Stein Schinstad / NRK