Kraftig jordskjelv i Sverige kjentes helt til Innlandet

Et kraftig jordskjelv på nesten 5 på Richters skala i Dalarna i Sverige, kjentes flere steder i Hedmark og Oppland i ettermiddag.

Laster kart, vennligst vent...

JORDSKJELV I KOPPARBERG: Jordskjelvet ble registrert i Kopparberg i Sverige klokken 15.08. i ettermiddag.

– Det er veldig uvanlig i Sverige, sier Reynir Bödvarsson, seismolog til Sundsvall tidning.

Det var ved 15.10-tiden at det kraftige skjelvet oppstod Kopparberg i Dalarna. Skjelvet kunne merkes i blant annet Sundsvall, som ligger omtrent 400 km unna Kopparberg. Man merket jordskjelvet også flere steder i våre to fylker.

Avisen skriver at det er uklart hvor stort område som ble rammet av jordskjelvet. Det skal først og fremst gått mest utover midtre Dalarna men Sundsvall tidning har fått informasjon om at det kjentes også i Stockholm og Elverum.

– Slo ut på alle målestasjoner

Jordskjelvet ble registrert i Kopparberg i Sverige klokken 15.08. i ettermiddag. Det ble fanget opp av alle jordskjelvstasjonene i Norge, helt fra Svalbard til sør i Hedmark.

– Spesielt målestasjonene våre i Hedmark har fanget opp store rystelser i bakken, sier Tormod Kværna, seismolog ved forskningsinstituttet NORSAR, som driver nettstedet jordskjelv.no.

Kværna sier skjelvet var relativt stort, men at det foreløpig er for tidlig å si nøyaktig hvor stort det var.

– Noen stasjoner melder om at det ligger på 4,1, mens andre melder om en at skjelvet lå på nærmere 5 på Richters skala. Derfor må vi slå sammen dataene fra mange ulike målestasjoner for å være sikre, sier Kværna.

Uvanlig

Et så kraftig jordskjelv i Sverige er sjelden kost ifølge seismologen.

– Det er ikke ofte at vi registrerer jordskjelv i denne regionen, men det hender selvfølgelig innimellom, forklarer Kværna.

I Norge har flere merket rystelser i bakken som følge av jordskjelvet i Sverige. NRK Hedmark og Oppland har fått flere meldinger fra personer som merket at jorda ristet i Elverum, Trysil, Tynset, Femunden, Gjøvik og på Hadeland.

I Trondheim ristet også jorda godt i ettermiddag opplyser flere brukere på Twitter.

Papegøya ble redd

Også på Brandval merket man skjelvet. Rune Gjøvaag som bor på Solberg gård beskriver skjelvet som om et kraftig vindkast tok tak i huset. Han forteller at det hele varte i omtrent fem sekunder. Dvergpapegøyen hans reagerte med å strekke hals og bli tynn, det vil si at den ble redd. Ellers var det ingen skader etter skjelvet.