Hopp til innhold

Johnsen: – Har god dialog med PST

Stortingsrepresentant Tor André Johnsen mener VG har skapt et feilaktig bilde av hans kontakt med russiske tjenestemenn.

Tor André Johnsen i Frp

KRITISERER VG: Tor Andre Johnsen kjenner seg ikke igjen i VGs beskrivelse av hans opptreden overfor russiske tjenestemenn.

Ifølge VG skal Tor André Johnsen skal i flere møter med PST blitt advart mot å møte russiske tjenestemenn. Men han skal ha trosset rådene og fortsatt kontakten med det PST mener er russiske etterretningsoffiserer.

Tor Andre Johnsen skriver i en epost til NRK at VG gir en uriktig fremstilling av ham gjennom dagens oppslag.

– VG prøver i dag å skape et inntrykk av at jeg ikke lytter til PST og at jeg har irregulær kontakt med Russland. Dette er meget alvorlige beskyldninger som ikke er korrekte, skriver stortingsrepresentanten.

PST advarte Johnsen

REAGERER: Tor Andre Johnsen reagerer på dette oppslaget i VG i dag.

Foto: Faksimile

– Har god dialog med PST

Stortingsrepresentanter fra andre partier har kommet med kritikk til Tor Andre Johnsens opptreden overfor PST. I eposten avviser han at han ikke har lyttet til rådene han fikk.

– Jeg har god dialog med PST, noe jeg setter stor pris på. De råd og anbefalinger jeg har fått av PST har blitt fulgt. Det er forøvrig vanlig at stortingsrepresentanter som deltar i internasjonalt arbeid har dialog med PST.

Engasjert i Ukraina-konflikten

Johnsen sier at han interesserer seg for en rekke land, men har spesiell interesse for USA, Tyskland og Russland, ettersom han har bodd i disse landene. Han mener at det er naturlig at han som stortingsrepresentant engasjerer seg i den politiske situasjonen i øst.

– En viktig rød tråd i norsk utenrikspolitikk har alltid vært dialog, samarbeid og samtaler. Jeg er kun opptatt av å opprettholde en god dialog med andre nasjoner, inkludert et stort og viktig naboland som Russland. Men selv i disse vanskelige tider, hvor forholdet til Russland er preget av konflikten i Ukraina, er det viktig å opprettholde dialog på et lavere politisk nivå.

– Uvanlig

Samfunnsforsker Jon Helge Lesjø mener det er sjelden kost at politikere ikke lytter til PSTs innspill.

– Å ha kontakt med utenlandske ambassader og personell er ganske vanlig for en politiker. Men det er ikke så vanlig at man ikke lytter til PSTs råd.

Jon Helge Lesjø

UVANLIG: Jon Helge Lesjø sier at Johnsens opptreden er uvanlig for en stortingsrepresentant.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Lesjø tror PST har kommet på banen for å drive forebyggende arbeid, slik at stortingrepresentanten ikke skulle havne i vanskeligheter.

– Rent politisk har han lov til å opptre med de politiske standpunkter han måtte ønske. På meg virker det som PST har vært redde for at han har vært litt naiv og kan vikle seg inn i en situasjon han ikke kommer ut av.