Johaug prøver å se det positive i ankesaken

Therese Johaug er ikke bitter på FIS, men mener derimot at det blir bra for henne å få en internasjonal dom i dopingsaken.

Therese Johaug

Therese Johaug sier det er bra å få en internasjonal dom.

Foto: Håvard G. Hagen / NRK

– På en måte er jeg nesten glad for at saken kommer opp i CAS, sier Johaug til NTB på spørsmål om hun er sint på Det internasjonale skiforbundet (FIS) etter at det anket utestengelsen hennes på 13 måneder.

– Da får jeg en internasjonal dom, og da er det ingen som kan gå bak ryggen min og si at jeg ble straffet for hardt eller for mildt fordi jeg er norsk og ble dømt av en nordmann. Så for min del kan det være bra, egentlig, utdyper hun.

Hentet inn

Tirsdag møter langrennsstjernen til høring i Idrettens voldgiftsrett i Lausanne i Sveits. Johaug vet at det kan bli skjebnesvangre timer. I beste fall går hun fri, men alt handler om at straffen ikke må forlenges. Får hun mer enn 15 måneders utestengelse, går hun klipp av OL i Sør-Korea. I Sveits stiller hun sammen med blant andre sin norske advokat Christian B. Hjort og den britiske stjerneadvokaten Mike Morgan. Sistnevnte har fått flere utøvere frikjent i CAS tidligere, og Johaug håper han også kan hjelpe henne.

– At han har vært i CAS før og vet hvilke rutiner som finnes og hva vi går til, og at han kan berolige meg med det det gjør meg også rolig, sier hun til NTB. Det er mest Christian som har hatt kontakten med Morgan, men jeg har hatt noen telefonmøter med ham, fortalte hun en drøy uke før høringen.

Glipp

Det var i september i fjor at det gikk galt for skiesset. Hun fikk kremen Trofodermin av landslagslegen Fredrik S. Bendiksen for en solforbrent leppe. Kremen viste seg å inneholde det forbudte stoffet clostebol, og Johaug hadde ikke sett det røde dopingmerket på pakken. I etterkant har hun utallige ganger tenkt på hvordan hun kunne gjøre en slik tabbe. Jeg har tenkt mye på det. Hvor store konsekvenser en så liten ting kan få, sier hun. Hun blir stadig dopingtestet under utelukkelsesperioden.

– Det synes jeg er kjempebra, sier Johaug.

Vil legge saken bak seg

En siste gang må hun gå igjennom alt som skjedde de karriereforstyrrende dagene i september. Så håper hun å legge saken bak seg så fort som mulig. Det er samtidig ikke sikkert at en dom kommer med det første. Ofte bruker CAS noen måneder.

– Jeg vet ikke helt når den kommer. Det blir som det blir, sier Johaug.

– Er du redd for at denne saken skal henge ved deg for all framtid. At du aldri vil føle deg 100 prosent renvasket?

– Nei egentlig ikke. Det viktigste er de verdiene jeg har og som jeg står for. Jeg har aldri jukset eller forsøkt å jukse. Så får folk gjøre seg opp sin mening. Det får jeg ikke gjort noe med, svarer hun.