Hopp til innhold

Kjøp av halv leilighet ble redninga for Johannes (27)

– Hadde aldri kommet meg inn i boligmarkedet ellers.

Johannes Aschim

GLAD: Johannes Fauske Aschim er strålende fornøyd med å få kommet seg inn i boligmarkedet, via deleie. Han gleder seg til han kan flytte inn til sin egen kåk, imens bor han i kollektiv.

Foto: privat

Leiligheten i Hamar kostet 2,8 millioner ved vanlig kjøp, ved deleie er prisen fra 1,4 millioner.

Man kan selv bestemme hvor mye av boligen man vil kjøpe, ut fra hva man har egenkapital til, men minstekravet er 50 prosent.

– Det er vanskelig å komme inn på boligmarkedet når man ikke er to. Da jeg kom over at man hadde deleie-mulighet, innså jeg at jeg hadde egenkapital til å kjøpe leiligheten.

Da slo 27 år gamle Johannes Fauske Aschim til raskt.

– Etterspørselen er økende

Eiendomsmegler i Obos Hamar, Erlend Kvaløy, sier at flere av leilighetene i deres nyeste boligprosjekter går an å kjøpe via deleieordningen. Kvaløy sier interessen for deleie vokser.

– Etterspørselen er økende når det gjelder deleie. Flere og flere har oppdaget modellen og er nysgjerrige på hvordan den fungerer, og syns at dette kan være en god idé.

Hannah Gitmark

POSITIV: Hannah Gitmark mener det er bra at Obos går foran og lager nye boligmodeller. Hun syns politikerne kan tilrettelegge enda mer for unge som vil inn på boligmarkedet.

Foto: Kaja Bruskeland & Elen Sonja Klouman

Også Hannah Gitmark, nestleder i Tankesmien Agenda og forfatter av en bok om det norske boligmarkedet, «Det norske hjem», mener ideen er god.

– Det er viktig at Obos, med det samfunnsoppdraget de har om å skaffe folk et hjem de har råd til lå bo i, går foran i å utvikle ulike løsninger. Det er veldig bra at folk får en mulighet til å komme inn i boligmarkedet.

Men hun påpeker:

– Det er alltid viktig at man setter seg nøye inn i et sånt tilbud, hvordan det totale regnestykket ser ut. Det kan jo hende at noen ting ser mer forlokkende ut i dag enn hva totalen vil være på sikt.

OBOS-megler Erlend Kvaløy

MEGLER: Erlend Kvaløy sier det særlig er studenter og andre førstegangskjøpere som benytter seg av deleie-muligheten. Og interessen er økende.

Foto: Knut-Øyvind Hagen / NRK

NRKs økonomikommentator mener man må forvente dyrere boliglån fremover på grunn av renteheving, og at tiden med «gratis penger» er forbi. Les saken her.

Mener de ikke gjør det av godt hjerte

Forsker på bolig og førsteamanuensis ved NTNU Handelshøyskolen og, Are Oust, ser det positive ved at flere kommer seg inn i boligmarkedet, men er også skeptisk til ordningen.

Are Oust

FORSKER: Are Oust mener det er bra at flere kommer seg inn på boligmarkedet. Men han advarer mot å tro at deleie-ordningen er ren veldedighet.

Foto: NTNU

Han reagerer særlig på at Obos har sikret seg mot prisfall, samtidig som de vil øke inntektene hvis boligprisen stiger.

Hvis deleie-kjøpere vil kjøpe resten av boligen senere, må de betale mer hvis verdien på leiligheten har steget. Men hvis boligprisen har sunket, må du likevel betale ut fra prisen leiligheten hadde da du kjøpte den.

Altså mer enn hva boligen er verdt.

– Det er jo ingen av disse boligaktørene som først og fremst gjør det av godt hjerte. Kontrakten er laget for at boutvikleren skal få solgt flere boliger, ser det ut som.

OBOS-megler Kvaløy innrømmer at Obos kan få solgt flere boliger via den nye modellen.

– Konsekvensen av at flere får mulighet til å kjøpe leilighet i nye boligprosjekter er jo at man selger flere boliger. Det henger jo litt sammen. Men det viktigste er at man gir flere muligheten til å kjøpe.

Mange har bekymring for boligprisene

Johannes er lærerstudent i Oslo, bor nå i kollektiv i hovedstaden, og har en kontorjobb ved siden av. Men han har ingenting imot å pendle fra Hamar. Han forklarer at de høye prisene i Oslo gjorde beslutningen enkel. Han hadde ikke råd til å kjøpe selv en halv bolig der.

– Jeg er glad jeg har kjøpt i Hamar, og har tro på prisveksten i Hamar det nærmeste tiåret. Og man får mye mer for pengene her. Det gir også en trygghet å komme inn på boligmarkedet.

Han har flere venner som nå vurderer deleie.

– Mange har en bekymring, som meg, om at prisene vokser så raskt at det ikke er mulig å komme inn på markedet. Jeg trodde boligkjøp var noe fjernt som jeg først kunne få til om en del år.

Johannes Aschim

TRANGT: Johannes Aschim gleder seg til han får bedre plass i den nye leiligheten, når den blir klar for innflytting neste år. Nå er det trangt under taket i kollektiv i Oslo.

Foto: privat

– Gleder meg veldig

Johannes innrømmer at han gjerne skulle sluppet å betale mer hvis leiligheten i Hamar vil stige i verdi, og i stedet cashet inn verdiøkningen på boligen selv.

– Det er jo på en måte litt surt å gå glipp av de pengene en verdistigning hadde gitt. Men alternativet for meg hadde jo vært å ikke få kjøpt leilighet i det hele tatt.

Leiligheten han har kjøpt blir innflyttingsklar neste år. Det ser studenten frem til.

– Jeg gleder meg veldig til å flytte inn i leiligheten. Det blir fint å få et miljøskifte. Jeg er veldig giret på den leiligheten. Det blir godt å få noe eget.

Les også: Bygdene sliter med tilflytting. Nå tar de unge saken i egne hender.

Flere saker fra Innlandet