Hopp til innhold

Alternativ trasé skal forhindre fremtidige avlysninger av Birkebeinerrennet

Arrangørene av Birkebeinerrennet er godt i gang med arbeidet med å finne en alternativ trasé, som skal brukes hvis dårlig vær fører til at den ordinære løypa ikke kan brukes.

Birkebeinerrennet 2007

I 2007 førte kraftig vind til at Birkebeinerrennet ble avbrutt. Det blåste opp mot storm enkelte steder på fjellet. I år ble rennet avlyst på grunn av kraftig vind.

Foto: Erik Jakobsen / NRK

Årets Birkebeinerrenn ble avlyst, mens i 2007 ble rennet avbrutt på grunn av for sterkt vind. For å unngå flere avlysninger jobber nå arrangørene med å lage en alternativ løype som skal gå over Dølfjellet og Raufjellet.

– Vi er i full gang med arbeidet, og vi må finne en alternativ trasé så vi kan gjennomføre rennet ved dårlig vær, sier daglig leder Jo Gunnar Ellevold.

Skal måle vinden

Så langt har de peilet ut en trasé i terrenget, og de har diskutert den med Meteorologisk institutt med tanke på hvordan vinden er i den alternative løypa sammenlignet med den ordinære løypa.

– Nå skal vi måle vinden for å se hva den faktiske forskjellen er mellom de to traseene.

Raufjellet 150314

Det blåste kraftig på Raufjellet under årets Birkebeinerrenn.

Når det er gjort skal de kontakte grunneierne for å spørre om tillatelse til å anlegge en alternativ trasé, og etter det må de til fylkesmannen fordi deler av løypa går igjennom et vernet området.

I sin jakt på en alternativ trasé har arrangørene samarbeidet med Meteorologisk institutt. De har fått en statistikk som viser at det er den nordvestlige vinden som skaper problemer. Meteorologisk institutt har statistikk fra det aktuelle fjellområdet fra 1992.

– Det betyr at vi må legge en trasé som ligger lavere i terrenget enn den eksisterende traseen for å unngå vinden.

Skal brukes sjelden

Når alle tillatelser er i boks er det en del grunnarbeid som må gjøres i løypa. Det må blant annet fjernes noe vegetasjon for at løypemaskinen skal kunne komme fram, men det er minimalt av naturen som skal berøres, ifølge Ellevold.

– Dette er en løype vi kanskje kommer til å måtte bruke hvert tiende år. Den skal bare brukes hvis dårlig vær fører til at vi ikke kan bruke den ordinære løypa over fjellet.

Startområdet på Rena under Birkebeinerrennet med mange skiløpere

Trangt om plassen i startområdet på Rena.

Foto: Simen Sveen / NRK

Ellevold forteller at den alternative traseen for rennet bare er en av mange tiltak som arrangørene har satt i gang for å forhindre at idrettsarrangementene de står bak må avlyses.

– Neste gang kan det være lite snø i start- og målområdet, flom under rittet eller skogbranner som kan være problemet. Vi ser nå på hvilke tiltak, hvilke beredskapsplaner og hvilke alternative planer vi må ha for å være sikre på at vi kan gjennomføre arrangementene uansett hva som inntreffer.

Kan aldri garantere gjennomføring

Samtidig er Ellevold klar på at de driver med utendørsidrett og dermed aldri kan gi en 100 prosent-garanti for gjennomføring.

– Men vi må jobbe for å redusere sannsynligheten for at vi må avlyse, og målet er å komme så tett på 100 prosent-garantien som mulig.