Hopp til innhold

Jervekongen på Dovre skutt

En 14 år gammel hannjerv, av rovdyrforskerne kalt Kongen av Dovre, er skutt. Jerven har dominert store deler av kommunene Oppdal, Sunndal og Lesja.

Hannjerven Kongen av Dovrefjell

Hannjerven Kongen av Dovrefjell (14) er skutt.

Foto: Tord Bretten, Statens naturoppsyn

Men nå er jervekongens dager talte. Den 8. januar ble den felt av Statens naturoppsyn på skadefellingsoppdrag i Oppdal. Det skriver Rovdata.

– Undersøkelsene viser at jervekongen veide 15,6 kilo og var i middels til god kondisjon da den ble felt. Ved å telle årringene i tennene har det også vært mulig å slå fast at den var minst 14 år gammel, forklarer Frode Holmstrøm i Rovdata.

Den eldste jerven ute i naturen overvåkningen kjenner til, ble 17 år gammel.

Gammel kjenning

Kongen av Dovre er en gammel kjenning blant rovdyrforskerne. I 2005 fikk jerven en microchip i forbindelse med et forskningsprosjekt.

Kallenavnet Kongen av Dovrefjell har denne hannjerven fått fordi den har dominert store deler av kommunene Oppdal, Sunndal og Lesja.

Forskerne har anslått jervekongens område til 1.200 kvadratkilometer.

I forskningsøyemed har jervekongen navnet "Individ 90".

Hvem overtar?

Det var først etter fellinga forskerne fant ut at dette var selve jervekongen på Dovrefjell.

"Individ 90" ble fanget opp i ti av 11 år med DNA-overvåkning av jerv i Norge, og i ni av disse åra ble det gjort funn av ekskrementer og hår i tilknytning til nasjonalparken.

Når en voksen jerv med etablert leveområde går ut av bestanden, vil ofte en eller flere andre jerver raskt forsøke å ta over dennes gamle leveområde.

– Innsamling av ekskrementer og hår i tida som kommer, vil kunne gi svar på om noen tar over «jerveriket på Dovrefjell», sier Kjørstad.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.