Jernbaneverket ilagt millionbot for ødelagte planter

Økokrim har ilagt Jernbaneverket og to andre selskaper millionbot for å ha sprøytet gift langs jernbanelinja på Brøttum hvor den sjeldne og utrydningstruede planten dragehode vokser.

Dragehode

Dragehode lever noen få steder på Østlandet og er en av 8 såkalt prioriterte plante- og dyrearter i Norge.

Foto: Arvid Torsgard / NRK

Dragehode er en utrydningstruet og totalfredet blomst. Men da Jernbaneverket skulle rydde skråningene langs jernbanelinjen sør for Brøttum stasjon i Ringsaker, ble 200 planter ødelagt.

Akkurat her, på en strekning på 50-100 meter, finnes en av de største forekomstene i verden av den svært sjeldne planten.

16. og 17. juni i fjor sprøytet en underleverandør av Jernbaneverket skråningen. I tillegg ble det lagt hauger med flis i skråningen, som gjorde at brorparten av dragehodene bukket under.

– Det er skuffende og trist at så mange planter ble ødelagt, og at en så god lokalitet ble redusert, sier biolog Asle Bruserud.

En av åtte prioriterte plante- og dyrearter

Dragehode lever noen få steder på Østlandet og er en av åtte såkalt prioriterte plante- og dyrearter i Norge.

Økokrim har valgt å gi jernbaneverket en bot på én million kroner og en halv million i bot til de to andre involverte selskapene. Bøtene gis for miljøkriminalitet.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

dragehode, økokrim, jernbaneverket, miljøkrim


– I dette tilfellet har Jernbaneverket opptrådt grovt uaktsomt, vi mener at de visste om at artene levde i dette området, sier Hans Tore Høviskeland, statsadvokat i Økokrim.

Høviskeland sier det er viktig å ta vare på det biologiske mangfoldet.

– Utryddelser av arter er den største miljøtrusselen verden står overfor i dag, sier han.

– Et uhell

Jernbaneverket sier at hendelsen var et uhell.

– Vi hadde registrert at den vernede blomsten fantes på stedet, men vi oversendte ikke den informasjonen til firmaet som skulle gjøre jobben for oss. De sjekket heller ikke opp at blomsten fantes der. Dette er en beklagelig glipp, sier kommunikasjonsdirektør i Jernbaneverket Øst, Trude Isaksen.

Men, de kan ikke si at de vil betale boten for blomsterkvestingen.