Hopp til innhold

Jenter slipper trolig å vitne mot MMS-legen i lagmannsretten

Tre av de fornærmede jentene i saken mot den overgrepsdømte overlegen fra Hedmarken slipper trolig å forklare seg i retten da ankesaken starter i dag. Jentene har passert 16 år, og skal egentlig møte i retten, men ingen av advokatene krever at jentene møter.

Hamar Tinghus

I dag starter ankesaken mot den overgrepsdømte overlegen fra Hedmarken. Han ble dømt til 10 års forvaring for blant annet å ha presset unge jenter til å filme at de hadde sex med seg sjøl, for så å sende det til ham.

Foto: Elin Fossum / NRK

En tidligere overlege ble i sommer dømt til 10 års forvaring for blant annet å ha presset unge jenter til å filme at de hadde sex med seg sjøl, og etterpå sende bildene og filmene til ham. Her ble han dømt etter voldtektsparagrafen.

Ifølge de sakkyndige er mannen pedofil, har sadomasochistiske trekk og en dyssosial personlighetsforstyrrelse.

Mannen anket dommen på stedet, men lagmannsretten vil bare behandle voldtektsdelen av dommen.

– Stor lettelse å slippe

I dag starter ankesaken i Eidsivating lagmannsrett. Ifølge Hamar Arbeiderblad vil tre av jentene ikke vitne i retten. De var under 16 år da rettssaken gikk i sommer, og slapp dermed å møte i retten.

Inger Johanne Reiestad Hansen

Bistandsadvokat Inger Johanne Reiestad Hansen.

Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

Det ble gjort dommeravhør av jentene som ble spilt av under rettssaken. Siden de nå har passert 16 år er de gamle nok til å møte i retten for å vitne, men det vil ikke jentene.

– Det at saken skal opp igjen gjør at de blir minnet på det som skjedde nok en gang, og det er en belastning i seg sjøl. De har prøvd å legge dette bak seg. Det ble et sjokk for flere av jentene da de skjønte at de måtte i retten, derfor var det en stor lettelse at de slipper å møte, sier bistandsadvokat Inger Johanne Reiestad Hansen.

Hun har fått en forståelse for at de tre jentene slipper å møte.

– Det har blitt akseptert fra forsvarer at de ikke behøver å møte, og jeg har også forstått det slik at retten godtar dette.

– Fungerer ikke i dagliglivet

Det er likevel andre jenter som må møte i retten, og det er en belastning for dem.

– Det er en belastning, men de har hele tiden vært klar over at de må møte. Jeg har informert de hele tiden at muligheten for en anke er stor, og at det er en sak der de mest sannsynlig må møte flere ganger. Mange av jentene har det svært tungt nå.

Hun forteller at flere av jentene sliter med å fungere i hverdagen etter det som skjedde.

– Det er flere som nå har fortalt ting de har holdt til seg sjøl, og ut av dette har det kommet mange følelsesmessige reaksjoner som konsentrasjonsvansker, søvnproblemer og problemer med å holde fokus på dagliglivets gjøremål, sier Reiestad Hansen.

Trukket en anke

Harald Stabell

Harald Stabell har overtatt som forsvarer.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

Den tidligere overlegen er dømt for voldtekt og voldtektsforsøk av åtte mindreårige jenter. Han har trukket anken i forhold til ei av jentene.

Det ble klart på mandag, dermed er det skyldspørsmålet i forhold til voldtekt og voldtektsforsøk av sju jenter som skal opp i lagmannsretten.

Hedmarkingen ble pågrepet på jobb for Norsk Luftambulanse på Dombås. De første meldingene som kom ut i media var at legen var siktet for tvang, trusler, utpressing og brudd på forskjellige sedelighetsbestemmelser.

Lurte jenter til å filme seg sjøl

Mannen ble avslørt etter at en ålesundmann gikk til politiet og fortalte at han hadde blitt lurt til å sende pikante bilder av seg sjøl, og etterpå ble presset for penger.

Den tidligere overlegen skal ha kontaktet jenter via mobiltelefonen, og utga seg for å være en jente i samme alder. Etter hvert opparbeidet han seg tillit og lurte jentene til å sende ham nakenbilder. Han presset også jentene til å filme at de hadde sex med seg sjøl, og så sende dette til ham.

Han skal så ha brukt disse bildene til å få pikante bilder av menn og så truet disse for et større pengebeløp.

Han ble i tingretten dømt på alle de 77 tiltalepunktene, og dømt til 10 års forvaring med en minstetid på sju år.

Det er satt av cirka en uke til ankesaken i lagmannsretten.

Flere saker fra Innlandet