Hopp til innhold

Jentene må til pers

Forsvaret innfører nye metoder for å skaffe det aller beste av gutter, og jenter.

Verneplikt for damer

Fire av landets 60 000 gutter og jenter som er født i 1992 som nå måter til sesjon på internett. Foran fra venstre: Joakim Viken, Marte Gigernes og Martie Liøkel. Bak Elin Martinsen.

Foto: Vera Wold / NRK

Den nye ordningen er todelt. Første del av sesjonen foregår på internett. Alle som er født i 1992 har nå fått tilgang til sin egen webside hvor de blant annet skal gi utfyllende informasjon om seg selv via et skjema de får utsendt på nett.

I del to må også jentene til pers.

- Forsvaret plukker ut 25.000 av dem som melder seg opp via nettet, både menn og kvinner, som må stille til sesjon. 10.000 av de beste plukkes så ut igjen og får tjenestegjøre, sier Hynaas.

Les mer: Forsvarets hjemmeside

Ris og ros

Og en av jentene som nå stiller til sesjon, er Marte Gigernes. Hun synes ikke den nye ordningen er så aller verst.

- Jeg synes det er veldig bra. Det er mye morsommere å se informasjon, video og bilder på nettet. Da går informasjonen mer innpå meg. Dessuten synes jeg dette er likestilling og vi vil også prøve oss, sier hun.

Jeg tror flere jenter nå vil få øynene opp for alt det militæret har å tilby

sjef i Vernepliktsverket, John Einar Hynaas

Men det er delte meninger om det også. Joakim Viken, elev ved Sentrum videregående skole i Kongsvinger, synes det hele virker rart.

- Det virker litt som et desperat forsøk på å få informasjonen putta på meg fordi jeg må inn på internett for å lese papirene og fylle ut skjemaet. Men det er bra jentene også får prøve seg, sier Viken.

Vil ha flere kvinner

Jentene kan bestemmer selv om de vil fortsette, eller om det holder med den ene sesjonen.

- Formålet er å skaffe det beste av kvinner og menn til Forsvaret. I tillegg tror vi dette vil øke andelen av kvinner, sier sjef i Vernepliktsverket på Hamar, John Einar Hynaas.

Den nye ordningen trer i kraft etter nyttår og Forsvaret regner med at innen februar vil alle ha svart på skjemaene på nettet. Da gjenstår det kun å plukke ut resten, som må møte opp fysisk.

Hva tror du om den nye ordningen? Si din mening!