Jente døde: Mor tiltalt for omsorgssvikt

Mora til den 13 år gamle jenta som ble funnet død på ei hytte på Beitostølen i Valdres på nyttårsaften, er tiltalt for grov omsorgssvikt.

Mora i Gjøvik tingrett

TILTALT: Advokat Aasmund Olav Sandland under fengslingsmøtet i Gjøvik tingrett med den da siktede moren til den 13 år gamle jenta som ble funnet død nyttårsaften. Nå er moren tiltalt for grov omsorgssvikt.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Det er Statsadvokatene i Hedmark og Oppland ved Arne Ingvald Dymbe som torsdag morgen bekrefter at de har tatt ut tiltale mot kvinnen.

– Vi mener å kunne bevise at tiltalte har unndratt sin datter fra nødvendig helsehjelp med den alvorlige tilstanden hun hadde, sier Dymbe.

Forsvarer til kvinnen, Aasmund Olav Sandland, har følgende umiddelbare reaksjon på tiltalen.

– Jeg mener at dette er kvalifisert skivebom. Jeg tror påtalemakten får en vanskelig oppgave.

Ringte selv

31. desember ringer ei fortvilt mor nødetatene. Ambulansepersonellet som kommer fram til hytta i Øystre Slidre finner ei 13 år gammel jente død.

En obduksjonsrapport viser seinere at jenta døde av underernæring.

Mora til jenta blir av politiet siktet for grov omsorgssvikt med døden til følge, men nekter straffskyld.

13-åring funnet død i Valdres

VALDRES: Jente døde av avmagring på ei hytta i Valdres nyttårsaften 2015.

Foto: Arne Sørenes / NRK

Det ble etter hvert kjent at jenta, som var elev på Mølladammen skole i Bærum, i lengre tid hadde slitt med spiseforstyrrelser, og at hun blant annet hadde vært inne til behandling hos flere klinikker uten at det hjalp.

Og det er her forsvarer Sandland mener tiltalen bommer.

– Man har tatt ut fragmenter av en langvarig problemstilling der mor har fightet mot et system som ikke har fungert; helse, barnevern og skole. Her har man tatt ut visse deler i 2015, som er gjenstand for tiltalen, som etter min mening ikke viser det hele bildet, sier Sandland.

Dette er ikke statsadvokat Dymbe enig i.

– Vi tiltaler for grov omsorgssikt fordi mora har foretatt aktive handlinger for å unndra datteren fra å bli oppfulgt av helsevesen og andre offentlige instanser.

Arne Ingvald Dymbe

GROV OMSORGSSVIKT: Statsadvokat i Hedmark og Oppland, Arne Ingvald Dymbe, har tatt ut en meget klar tiltale der de mener å kunne bevise at tiltalte har unndratt sin datter fra nødvendig helsehjelp.

Foto: Erlend Kester Moe / NRK

Sjokkert mor

Moren som nå er tiltalt har hatt det tungt siden saken ble kjent.

– Hvordan reagerer din klient på tiltalen?

– Hun har jo vært sjokkert siden pågripelsen i januar, i tillegg til sorg over tapet av datteren. Hun har selvfølgelig vært forberedt på alt mulig, men hadde jo forventet at man på et langt tidligere tidspunkt hadde henlagt saken. Når det da ikke skjer, er det å håpe at hun kommer i kampklar modus, sier Aasmund Olav Sandland.

– Hvordan har hun hatt det den siste tida?

– Forferdelig. I hele år har tapet preget familien.

LØSLATT: Moren til den 13-årige jenta ble løslatt i kveld.

LØSLATT: Politiet fikk ikke medhold i å fengsle mora i fengslingsmøtet 6. januar og hun kunne forlate politihuset på Gjøvik sammen med sin forsvarer.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

– Du sier at mor har kjempet mot systemet i mange år, og institusjoner ikke har gjort jobben sin. Men det er vel først og fremst mor som har ansvar for sitt barn?

– Ja, og jeg tror alle som har vært i nærkontakt med temaet spisevegring skjønner, når man leser en tiltale som dette, at det er fjernt fra realiteten. Og det er klart man har ansvar for egne barn, og man har aktivitetsplikt, og er det et sted aktivitetsplikten har vært oppfylt, er det i dette tilfellet, sier Sandland.

Søkt hjelp

Etter at historien til mora og datteren ble kjent gjennomgikk Fylkesmannen i Oppland og Fylkesmannen i Oslo og Akershus hva slags oppfølging jenta hadde fått.

De konkluderte med at Bærum kommune brøt barnevernsloven og opplæringsloven.

Fylkesmannen mente at barnevernet ikke ga jenta forsvarlig hjelp og at reglene for saksbehandling ikke ble fulgt ved de tre skolene jenta gikk på.

Tross kritikken mot de offentlige instansene som hadde hatt med den lille familien å gjøre, opprettholdt politiet siktelsen mot mora og nå er hun altså tiltalt i saken.

13-åring funnet død på hytte i Valdres nyttårsaften

TRAGISK: Politiet var raskt på plass på hytta etter det tragiske funnet av den 13 år gamle jenta på hytta i Valdres på nyttårsaften.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix