Jente (13) døde i Valdres: Moren siktet, men for dårlig til å avhøres

Ei mor i 40-årene er siktet for grov omsorgssvikt etter at ei jente på 13 år ble funnet død i Valdres på nyttårsaften.

Intervju med politiadvokaten i Innlandet politidistriktet.

SIKTET MOR: Politiadvokat Julie Dalsveen i Innlandet politidistrikt på Gjøvik forteller i formiddag at det var moren selv som varslet AMK, men at den 13 år gamle datteren ble erklært død på stedet. Moren er nå siktet for omsorgssvikt med døden til følge (FOTO: Frode Meskau)

Det var torsdag kveld politiet ble varslet av Norsk Luftambulanse.

– Det var Luftambulansen som reagerte på omstendigheter på åstedet i Valdres. Politiet reiste ut og det ble raskt besluttet at denne saken skulle etterforskes, forteller politiadvokat i Innlandet politidistrikt, Julie Dalsveen.

13-åringen ble erklært død på stedet.

Politiet vil ikke si noe om hvor i Valdres hendelsen har skjedd, men avdøde og den siktede moren skal ha oppholdt seg i Valdres i noe tid i forkant av dødsfallet.

De kommer opprinnelig fra et annet sted i Norge og skal være norske statsborgere.

Moren er siktet

Politiet kan ikke si noe nærmere om dødsårsaken nå. Den foreløpige obduksjonsrapporten skal være klar i morgen.

– Vi har besluttet obduksjon av denne 13-åringen og vi har jobbet kriminalteknisk på stedet i et par dager med hjelp fra Kripos, sier Dalsveen.

Det er gjennomført rundspørring i det aktuelle området og det er foretatt flere vitneavhør.

Etterforskningen har gjort at politiet på fredag 1. januar siktet moren, som er i 40-årene, i saken.

– Vi har siktet moren til 13-åringen for grov omsorgssvikt med døden til følge. Vi mener også at mor ikke har gitt denne jenta den nødvendige hjelpen hun skulle hatt i tiden før hun døde, forteller politiadvokaten.

Julie Dalsveen, politiadvokat Gjøvik

MELDTE SELV: Politiadvokat Julie Dalsveen sier at så vidt de vet var det bare moren og datteren som oppholdt seg på stedet i Valdres der 13-åringen døde.

Foto: Frode Meskau / NRK

Var alene - mor meldte fra

Det var altså Luftambulansen som først meldte til politiet om hendelsen i Valdres. Det kan så langt se ut som at de to var alene i forkant av at jenta døde.

– Bodde denne jenta sammen med moren sin eller var det andre der også?

– Så langt vi har kjennskap til nå var det denne 13-åringen og hennes mor som befant seg på dette stedet i Valdres, sier Dalsveen.

– Hva er grunnen til at Luftambulansen rykket ut?

– Det var en melding til AMK fra nå siktede, forteller politiadvokaten.

Moren til jenta skal ifølge Dalsveen ikke være kjent for politiet fra før, men hun sier jenta ikke skal ha vært på skolen den siste tiden.

Ikke fått dokumenter i saken

Advokat Håvard Fremstad

VET LITE: Håvard Fremstad er fast forsvarer i Gjøvik tingrett og skal forsvare den siktede kvinnen.

Foto: Runar Henriksen Jørstad / NRK

Advokat Håvard Fremstad har blitt spurt om å være forsvarer for den siktede kvinnen, men vet foreløpig ikke så mye om det han skal starte arbeidet med.

– Jeg forholder meg foreløpig kun til pressemeldingen fra politiet. Jeg har verken fått dokumentene i saken eller snakket med den siktede, sier Fremstad.

Fremstad har ikke vært forsvarer for kvinnen tidligere og skal antagelig ikke møte henne i dag heller på grunn av hennes helsesituasjon.

– Hva vet du om siktelsen?

– Jeg har ikke lest siktelsen, kun det som står i pressemeldingen, men grov omsorgssvikt med døden til følge, det sier seg selv at det er en alvorlig siktelse.

Foreløpig ikke avhørt

Dalsveen sier de har avhørt den nærmeste familien og også de profesjonelle som var på stedet på nyttårsaften.

Det ble gjort et forsøk på å avhøre den siktede moren lørdag, men det har ikke vært mulig på grunn av hennes helsetilstand.

Siktede ble orientert om siktelsen lørdag 2. januar, og har i tiden etter dødsfallet vært under behandling hos helsevesenet.

Dalsveen bekrefter til NRK at moren ikke lenger er i Valdres, men er tilbake i sin hjemstedskommune.

Politiet ønsker ikke å bidra med ytterligere opplysninger om bostedskommune.