Ivar Odnes er død

Stortingsrepresentant for Oppland Senterparti, Ivar Odnes døde fredag etter kort tids sykdom.

Ivar Odnes om kreftsykdommen

GIKK BORT: Ivar Odnes ble 55 år gammel.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Odnes fikk en alvorlig kreftdiagnose for en måned siden, og fikk mye støtte for å ha vært åpen om sykdommen.

Han kom inn på Stortinget sist høst, og satt i transport- og kommunikasjonskomiteen. Før det var han fylkesvaraordfører i Oppland og leder for Oppland Senterparti.

Odnes kom opprinnelig fra Vågå, men var bosatt i Østre Toten.

Ordfører i Dovre kommune og fylkesleder i Oppland Senterparti, Bengt Fasteraune, har møtt på Stortinget mens Odnes har vært syk.

Senterpartiets stortingsgruppe er orientert om dødsfallet, og partileder Trygve Slagsvold Vedum bruker svært varme ord når han omtaler sin avdøde kollega.

Trygve Slagsvold Vedum

SØRGER: Partileder Trygve Slagsvold Vedum.

Foto: Tor René Stryger

– Ivar Odnes var en tydelig, varm og romslig politiker. En kollega du alltid kunne stole på og som spredte varme rundt seg. Det hele er uvirkelig da Ivar har vært en nær kollega helt til de siste dagene. Han vil bli dypt savnet av alle oss i Senterpartiet og Stortinget, skriver Vedum til NRK i dag.

Ivar Odnes ble 55 år gammel.

Fryktet ikke døden

Etter at han ble kjent med den alvorlige diagnosen, stilte Odnes opp til intervju med NRK. Han delte sine tanker om tiden som ventet han, og var klar på at han ikke skulle bruke den på å være bitter.

– Først får man litt angst for hvordan dette vil bli for meg og de rundt meg. Jeg bestemmer meg etter hvert for å sette pris på dagene jeg har, og bruke tid på mine nærmeste, sa han.

For rundt et år siden mistet Odnes broren sin til en lignende kreftform. Ivar Odnes meddelte at han hadde lært mye av sin bror om hvordan man kan takle sykdommen. I tillegg ble dagene lettere av den fantastiske støtten han følte familien stod for.

Videre delte han blant annet sine tanker om døden, og slo fast følgende på spørsmål om redselsaspektet ved situasjonen.

– Skal mine dager snart være talte, føler jeg at jeg har fått oppnådd og opplevd veldige mye i mitt liv. Jeg frykter ikke å møte døden på noen måte.

Massiv støtte

Frode Kippe med videohilsen til Ivar Odnes
Foto: Skjermdump fra Facebook

Odnes fikk mye støtte etter å ha vært åpen om sykdommen. Tidlig ute var Frode Kippe, midtstopper og kaptein på Lillestrøm, som la ut en videohilsen til den ihuga LSK-supporteren. Ikke lenge etter kom Frode Grodås, keepertrener på landslaget og tidligere keeper på Lillestrøm, med en ny fotballhilsen til Odnes.

Odnes selv takket for videohilsningene, og uttalte at det var mange folk som sendte ham varme tanker og ønsker om god bedring. Han følte at det betydde utrolig mye for ham og de han hadde rundt seg.

Ivar Odnes om kreftsykdommen

ÅPEN: Odnes var åpen om diagnosen.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK