Hopp til innhold

Flere familier evakuert etter flom i Trysil

TRYSIL (NRK): Enda en familie er evakuert etter at en ispropp i Trysilelva har ført til flom.

Garasje står halvvegs under vann og hele fritidseiendommen er omringet av is og vann på østsiden av Trysilelva.

ØKER PÅ ØSTSIDEN: Mens vannet har trukket seg litt tilbake på vestsiden av elva øker det mye på østsiden. Denne fritidseiendommen er nå oversvømmet av vann og is.

Foto: Ola Bjørlo Strande / NRK

Saken er oppdatert fredag formiddag etter NVE var på befaring.

Torsdag ble familien Myrvold Nyskog evakuert fra sitt hus som til vanlig ligger 300 meter fra elva. Da hadde vannet kommet 2-3 meter fra husveggen.

Fredag ble nok en familie evakuert siden også de hadde fått vann i kjelleren og var redd det ville stige opp til første etasje.

Etter isgangen som gikk i Trysilelva tidligere denne uka har vannet tatt nye veger.

Det sitter en ispropp i elva Proppen løsner ikke fordi det er fast is nedenfor, og det er ingen steder å sende isen videre,

Vet ikke helt hva de skal gjøre

Familien Myvold Nyskog turte ikke sove i huset sitt i natt siden Trysilelva siger innover mot boligen.

Det har vært noen utrivelige dager for familiene som bor langs Trysilelva. For hver dag har de sett at elva stiger, og finner nye veger gjennom bekker som blir elver som renner innover på land.

Arnt Ottar Nyskog ved elva som siger mot husveggen i Jordet i Trysil.

UTRYGT: Arnt Ottar Nyskog og familien bor 300 meter unna Trysilelva. Men isgangen i elva har ført til at vannet nå siger bare noen få meter fra boligen.

Foto: PRIVAT

– Det har vært litt ekkelt å ha så store krefter så nærme, sier Randi Nyskog.

16-åringen og familien har sett hvordan vannet har nærmet seg huset, og nå også har fylt kjelleren med vann. En meter av kjelleren står under vann. Stiger det 40 centimeter til fosser vannet inn i første etasje av boligen.

De tør ikke overnatte i huset før vannet trekker seg tilbake.

Familien Myrvold-Nyskog var de første som måtte evakuere på grunn av isgangen.

Kjeller i bolighus ved Trysilelva full av vann etter isgang i elva.

SIGER INN: I kjelleren i bolighuset ved Trysilelva har vannet seget inn.

Foto: Hans Andreas Solbakken / NRK

Fredag ble en ny familie på vestsiden evakuert.

– Vi må vurdere det etterhvert som vi ser hvordan vannet stiger og hvilke veger vannmassene tar, sier kommunalsjef i Trysil Hans Martin Aas.

Isgang i Trysilelva truer flere gårder og boliger i Jordet.

ISLAGT: Store deler av småbruket Nyvold ligger nå i is og vann. Eierne er forberedt på at noen av bygningene vil bli ødelagt innen vannet forsvinner.

Foto: Jon Storsnes

Redd barndomshjemmet blir ødelagt

Flere småbruk og fritidseiendommer står nå i is og vann. Marit Stengrundet ser barndomshjemmet slik hun aldri har sett det før. Småbruket som brukes som fritidsbolig ligger på østsiden av elva. Der har vannet har steget i dag. Sist det var så stor oversvømmelse etter isgang var i 1968.

Det ser værre ut nå enn det gjorde da, sier Stengrundet.

Marit Stengrundet ved barndomshjemmet et småbruk ved Trysilelva som er omgitt av flom og is.

TRIST: Marit Stengrundet synes det er trist å se barndomshjemmet være totalt omringet at is og vann. Men det er ingenting hun eller andre får gjort med det.

Foto: Ola Bjørlo Strande / NRK

På andre siden av elva er flere småbruk rammet.

Det er veldig trist hvis bygningene blir ødelagt, men vi får ikke gjort noe. For vi kommer oss ikke dit, sier Malin Åkesson.

Hun og søstrene eier småbruket som har vært i familien siden 1919. Hun bor i Trysil, men ikke på gården som nå brukes som fritidseiendom. Sist isgang førte til oversvømmelse på gården var i 1968.

– Da var det verre for da var det både folk og dyr på gården, sier hun.

Isgang i Trysilelva

Se isgangen i Trysilelva

Ingen vits å sprenge proppen

Det er flere småbruk og fritidseiendommer som nå er omringet at is og vann. Kommunalsjef Hans Martin Aas sier de er vant med isgang i elva, men ikke på denne tiden av året. De lurer nå på om det ikke bare er en men to ispropper i elva som stenger vannet fra å renne nedover.

Myvolrd gård i Trysil omringet av vann og is.

OMRINGET AV IS OG VANN: Småbruket Myrvold ligger også ved Trysilelva som har bredt seg utover gården på grunn av isproppen i elva.

Foto: Jon Torger Storsnes

Tidligere brukte man dynamitt for å sprenge løs isen. NVE var på befaring i området fredag morgen. Da hadde vannstanden på vestsiden, der familien Myrvold-Nyskog bor, gått litt ned. Men på østsiden var elva har vannet steget mye.

Hans Martin Aas sier de følger med situasjonen men de får ikke gjort noe med at vannet fra elva tar nye løp på grunn av isproppen. Naturen må gå sin gang.

Trysilelva har gått over sine bredder og laget store åer mot

BEKKER BLIR ELVER: Vannet fra Trysilelva tar nye veger og små bekker blir til store elver.

Foto: PRIVAT

Flere saker fra Innlandet