– Har høye forventinger til Lillehammer

– Ungdoms OL på Lillehammer blir som OL i 1994, men med færre tilskuere. Det sier IOC-president Jacques Rogge.

IOC-president jacques Rogge

IOC-president Jacques Rogge har store forventninger til Ungdoms-OL i Lillehammer.

Foto: JASON LEE / REUTERS

Rogge er sammen med en delegasjon fra IOC på besøk i Lillehammer for å lære nordmennene å arrangere et vellykket Ungdoms-OL i 2016. Han har stor tro på at atmosfæren fra 1994 kan gjenskapes, om enn i litt mindre skala.

Atmosfære som i -94

– Skalaen blir mindre, men idrettsgrenene blir de samme, sier Rogge, som skryter av nordmenns idrettsinteresse og gjestfrihet.

– Alle olympiske arrangementer har sin egen identitet, sier Rogge. Lillehammer i 1994 hadde identitet via et idrettselskende folk, men også omtanken for miljøet, bærekraftighet og en fantastisk gjestfrihet. Det var Lillehammers image.

Bærekraftige leker

Og nettopp bærekraftighet er viktig for Rogge og IOC. Ungdoms-OL skal være positivt for Lillehammer, ikke bare når lekene pågår, men også i fremtiden.

– Kommer dere til å oppgradere idrettsanleggene før Ungdoms-OL?

– Nei, vi skal ikke gjøre nybygg, men setter opp bygninger som kan tas ned etter at lekene er over. Dette er fordi vi er opptatt av at Ungdoms-OL skal være bærekraftig. Arrangementet har et relativt lite budsjett, og vi vil ikke investere i sportsarenaer som ikke er nødvendige, sier Rogge.

Likevel blir det noen investeringer, blant annet i nye overnattingsmuligheter for høgskolen i Lillehammer.

– Dette gjør vi fordi de har et behov, og det vil hjelpe høgskolen fremover, sier Jacques Rogge.

Gallamiddag med kronprinsen

Tirsdag kveld blir det gallamiddag for Rogge på Maihaugen, der blant andre H.K.H Kronprinsen deltar. Kronprinsen sitter i hovedkommiteen for Ungdoms-OL.

Middagen markerer starten på arbeidet med arrangementet i 2016.

– Vi kommer hit med et spesialisert team med profesjonelle medarbeidere som vet mye om hvordan man organiserer Ungdoms-OL på en god måte. Vi arbeider tett sammen med Norge for å sikre et godt opplegg, sier Jacques Rogge.