Inviterte brannrammede lærdøler på skidag

Et godt naboskap er viktig for Vang i Valdres. Kommunen inviterte derfor hele Lærdalsøyri barne- og ungdomsskole over fjellet til skidag i strålende sol.

Morten Endre Njåstad Nordenget og Vanja Hermundstad

Morten Endre Njåstad Nordenget og Vanja Hermundstad fra Lærdalsøyri barne- og ungdomsskule var i dag på skidag på Filefjell i Vang i Valdres.

Foto: SIGRID HAVIG BERGE / NRK

Mange i Lærdal ble preget etter storbrannen i januar der 40 bygninger ble ødelagt av brann. Naboene over fjellet, Vang kommune i Valdres, med ordføreren i spissen, ville gjøre noe for at barn og unge som ble rammet skulle få noe annet å tenke på.

Derfor kom hele Lærdalsøyri barne- og ungdomsskole fra 1. – til 10. trinn til skidag på Filefjell i dag.

– Supert å bli invitert

– Vi har det veldig gøy og være sammen med venner her i bakken. Helt supert å bli invitert. Mange ble sjokkerte etter brannen. Vi kommer ikke til å glemme brannen så lett, men dette hjelper på humøret, sier Vanja Hermundstad, en av elevene som var på skidag i Filefjell i dag.

Morten Endre Njåstad Nordenget, som også er en av elevene ved skolen, sier at det er mange som trenger en opptur nå.

– Vi tenker mye på brann. Vi er blitt mer obs, mer forsiktige og også mer nervøse. Det er fint å tenke på noe annet. Her er det nydelig vær, fin bakke og masse folk, sier Njåstad Nordenget.

Samarbeider om veier og giftermål

Vidar Elthun, ordfører i Vang i Valdres

Vidar Eltun, ordfører i Vang i Valdres, tok initiativet til å invitere de brannrammede naboene over fjellet i Lærdal til skidag.

Foto: SIGRID HAVIG BERGE / NRK

Tanken om denne skidagen oppsto da ordfører i Vang, Vidar Eltun, hadde vært på besøk i Lærdal rett etter brannen.

– Da jeg var i Lærdal og så ødeleggelsene der, ble det mye snakk om hvordan vi skulle ta vare på barn og unge i etterkant av denne storbrannen. Da jeg kjørte hjem igjen over fjellet tenkte jeg at en skidag kanskje kunne være en god idè. Spesielt ettersom det har vært lite snø i Lærdal i vinter, sier Eltun.

For Vang kommune er det helt naturlig å samarbeide tett med Lærdal. Kommunene har fra før stor tilknytning til hverandre. De to kommunene samarbeider om flere fellesprosjekter, som for eksempel Kongevegen.

– Ikke minst har mange stor familiær tilknytning. Det er mange som har dratt over fjellet for å gifte seg, sier Eltun.

Berømmer ideen

Elever ved Lærdalsøyri barne- og ungdomsskule

Elever ved Lærdalsøyri barne- og ungdomsskule var i dag på skidag i Filefjell for å få noe annet å tenke på etter at de ble rammet av storbrannen i januar.

Foto: SIGRID HAVIG BERGE / NRK

Rektor ved Lærdalsøiri barne- og ungdomsskole, Ivar Fyken, berømmer Vang kommune og alle som har vært med å få denne dagen til.

– Tiden rett etter brannen var tung for mange, men vi har hatt et stort hjelpeapparat i sving. Det sosiale med en dag som dette er viktig. Det gir nye opplevelser og noe nytt og snakke om.

Invitasjonen ble møtt med stor entusiasme på skolen. Alle elevene ble med på turen.

– Dette har vært en flott og smilende dag, sier Fyken.

Flere saker fra Innlandet