Ja til Oslo-OL der de hadde OL i 1994

Mens oppslutningen om Oslos OL-planer stuper i befolkningen, er det stor politisk støtte i området som hadde OL i 1994. Seks av ti ordførere i Hedmark og Oppland sier ja til et nytt OL i 2022, viser nye tall.

Holmenkollbakken

Holmenkollen kan bli OL-arena i 2022. Men først må regjering og storting gi grønt lys til søknaden.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

I en spørreundersøkelse NRK Hedmark og Oppland har gjort blant ordførerne i regionen, svarer et klart flertall at Oslo og Norge bør søke om å få vinter-OL i 2022.

60 prosent svarer ja på spørsmålet, 26 prosent svarer nei, mens 14 prosent ikke har gjort seg opp en mening.

– Erfaringer fra 1994 gjør ordførerne positive

I 1994 ble det arrangert olympiske øvelser både i Gjøvik, Hamar, Lillehammer, Øyer og Ringebu.

I Oslos OL-søknad er alpint og bob/aking/skeleton lagt til Lillehammer-regionen, men ordfører Espen Granberg Johnsen (Ap) i Lillehammer tror likevel det er andre ting som gjør ordførerkollegene i regionen så positive.

Espen Johnsen

Ordfører i Lillehammer, Espen Granberg Johnsen (Ap).

Foto: Fredrik Solbu Jullumstrø / NRK

– Mange har erfart at OL i 1994 har bidratt positivt for vekst og utvikling i store deler av Innlandet. Så det er hyggelig og bra at de svarer slik, og så håper jeg at oppslutninga i resten av landet blir lignende etterhvert, sier Lillehammer-ordføreren.

For det er ikke tvil om at planene om et nytt OL i Norge, 28 år etter Lillehammer-OL, møter lite jubel i det brede lag av befolkningen: Bare 35 prosent støtter planene, ifølge en meningsmåling gjort for NRK i mai. Og ikke minst var det et alvorlig slag for de som ønsker lekene til Norge at landsmøtet til regjeringspartiet Fremskrittspartiet stemte nei til statsgaranti tidligere i år.

Stortingssak til høsten

Både Arbeiderpartiet og Høyre er splittet i OL-spørsmålet. Statsminister Erna Solberg uttalte i forbindelse med Sotsji-OL at kostnadene ved arrangementet er blitt for store.

I NRKs undersøkelse, der 42 av 48 ordførere i Hedmark og Oppland har svart, er alle Høyreordførerne positive til OL.

Øystein Østgaard

Ordfører i Kongsvinger, Øystein Østgaard (H).

Foto: Ann-Kristin Mo

Ordføreren i Kongsvinger, som ligger langt nærmere Oslo enn Lillehammer, er positiv.

– Også OL i 1994 var det en del ringvirkninger for vårt område, og denne gangen vil vi få mye mer ut av det, sier ordfører Øystein Østgaard.

Saken ligger nå til behandling hos kulturminister Thorhild Widvey (H). Etter planen skal regjeringen legge fram et forslag for Stortinget i løpet av høsten, slik at Oslo kan sende sin endelige søknad til Den Internasjonale Olympiske Komité (IOC) i januar neste år.

– Det er jo selvfølgelig delte meninger i Høyre også. Jeg håper at flere innser at dette kan være til nytte, ikke bare for Østlandsområdet men for hele fedrelandet. Så jeg krysser fingra, sier Høyre-ordføreren i Kongsvinger.

Arbeiderpartiordfører Bjørn Iddberg derimot er blant dem som ikke har latt seg overbevise om nytt OL i Innlandet.

– Vi klarer oss utmerket godt uten en slik søknad. Det er såpass sterke miljøer og andre typer arrangementer som vil bli lagt til Lillehammer når det gjelder skiidrett, mener Iddberg.

Jobber videre med søknaden

Lillehammer-ordføreren tror at regjeringen vil støtte OL, til tross for at ett av regjeringspartiene er imot.

– Vi jobber ufortrødent videre. Jeg velger å tro at regjeringa legger fram ei sak med positiv innstilling for Stortinget, ellers tror jeg vi ville fått beskjed om det nå at vi kunne slutte med dette arbeidet.

Etter at flere av søkerne har trukket seg, står Beijing og kazakstanske Almaty igjen som de eneste reelle motkandidatene til Oslo når avgjørelsen tas av IOC neste sommer.

– Om det blir OL i 2022 er mest avhengig av om det blir en søknad. Hvis vi velger å søke mener jeg det er gode sjanser for å vinne fram, sier Lillehammer-ordføreren.