Heidi får 75 000 ekstra i lønn hvis hun flytter på bygda

Tannlegekrise på bygdene får politikerne til å bla opp. – Jeg kan la meg friste, sier tannlegestudent.

Tannlegestudent, Heidi Økseter

Heidi Økseter studerer for å bli tannlege. Om fire år skal hun ut i arbeid og er positiv til å etablere seg i distriktet.

Foto: Knut-Øyvind Hagen / NRKFoto: Knut-Øyvind Hagen / NRK

– Hadde jeg fått ekstra betalt, kunne jeg jo for eksempel betalt ned studielånet mitt raskere, sier Heidi Økseter.

Hun er ferdig med det første året av tannlegeutdanningen og allerede ettertraktet.

Mange bygde-kommuner i Norge sliter med å rekruttere tannleger. Nå vil politikerene i Innlandet løse problemet med å gi 75.000 kroner til dem som vil satse.

– Vi må få tannlegene til å komme hit og se at Innlandet er et fint sted å jobbe. Så må vi få dem til å bli, sier fylkespolitiker Bjørn Jarle Røberg-Larsen (Ap).

Uten tannlege i mer enn et år

I Innlandet fylkeskommune er det 41 offentlige tannklinikker. Men med unntak av på de mest sentrale klinikkene, er det stadig problemer med å få kvalifiserte tannleger til å jobbe der.

Verst er det i Folldal, der er det mer enn et år siden de hadde en tannlege.

– Det er jo noen tjenester man kan få utført av andre enn tannlegen, men det skaper usikkerhet rundt hvilke tjenester vi kan levere, sier ordfører Kristin Langtjernet (Ap).

For anledningen har hun tatt plass i den tomme tannlegestolen. Hun er glad for at fylkespolitikerne tar tak i problemet med å skaffe gode tannleger til distriktskommunene i fylket.

– Jeg tror nok at det er mer som må til, men dette er i alle fall en gledelig start, sier hun.

Enn så lenge må innbyggerne i Folldal reise til nabokommunen for å få tannlegehjelp.

Kristin Langtjernet sittende i en tannlegestol

Ordfører i Folldal, Kristin Langtjernet prøver tannklinikkens tomme tannlegestol. Det bemanning på kontoret i Folldal, men det er mer enn et år siden det var en tannlege her.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

Lyste ut tannlegestilling sju ganger før de fikk napp

At fylkene sliter med å rekruttere tannleger til de offentlige tannklinikkene, er ikke noe nytt.

– Vi er ikke bare i konkurranse med de private klinikkene om å sikre oss de gode tannlegene, men også andre fylkeskommuner, sier Farshad Alamdari.

Han er overtannlege i Innlandet og har tidligere jobbet på tannklinikken i utkantkommunen Trysil.

– Det finnes ikke noen fullstendig oversikt, men ut fra hva jeg hører fra mine kolleger er rekruttering et problem i store deler av Norge, sier han.

Tannlegestillingen i Folldal ble lyst ut sju ganger uten at noen søkte. På hans gamle klinikk i Trysil traff de blink på tredje forsøk.

– Men en ting er å få dem til å komme. Vi må også få dem til å bli, sier han.

Alamdari forteller at han kjenner til forskjellige bonusordninger som er brukt rundt om i landet. Også i Hedmark, før fylket ble en del av Innlandet, ble det delt ut penger til tannleger som etablerte seg i mindre sentrale strøk.

– Men det var engangsutbetalinger. Denne gangen er det et årlig beløp og det håper vi kan ha den effekten at de ønsker å bli værende, sier han.

Fra før får tannlegene i Innlandet hjelp til å finne jobb til ektefeller, hjelp til å skaffe bolig og barnehageplass.

Vil unngå nedleggelser og sammenslåinger

– Vi håper dette vil være positivt for rekrutteringen, sier Røberg-Larsen.

Bjørn Jarle Røberg-Larsen

Bjørn Jarle Røberg-Larsen (Ap) håper å tette noen hull i tannlegedekningen.

Foto: Lars Nårstad / NRK

Det er Arbeiderpartiet og Senterpartiet som sammen har flertall i fylkestinget i Innlandet. Tidligere har det vært snakk om å legge ned lokale kontor og regionalisere tjenesten.

– Men det har vi sagt at vi vil unngå. Det er viktig å ha en god tannhelsetjeneste i hver kommune. Nå vil vi prøve denne ordningen, sier han.

Ordningen som vil koste godt over 2 millioner kroner i året skal evalueres etter tre år. Da vil politikerne avgjøre om den har gitt gode nok resultater til at den kan fortsette.

Bredere erfaring

Det er fortsatt fire år til Heidi Økseter kan ønske ekte pasienter velkommen. Men når den dagen kommer, avviser hun ikke muligheten for å etablere seg litt utenfor de mest sentrale områdene.

– Det gir jo bedre kompetanse. På mindre steder får man jo inn alle typer folk, med alle typer problemer. Det er mye forskjellig å jobbe med, sier tannlegestudenten.

Hun ville bli tannlege for å kunne hjelpe folk og ser viktigheten av å ha gode tannleger i alle kommuner.

– Det er kjempeviktig, sier hun!

Flere saker fra Innlandet

Programleder: Elin Fossum

Se nyheter fra Innlandet klokka 19:30

Se nyheter fra Innlandet klokka 19:30