Hopp til innhold

Inger og Olav bruker all fritid på å jobbe mot kreft

Hver måned overfører de rundt 50.000 kroner til Kreftforeningen. Pengene skaffer de ved å selge brukte ting.

Olav Kjærnet og Inger Nordlien foran butikken Brukt og Loppis på Tretten.

BRUKT OG LOPPIS: I fire og et halvt år har ekteparet Inger Nordlien og Olav Kjærnet drevet bruktforretningen. Nå holder de til i et stort kjellerlokale i sentrum av tettstedet Tretten i Gudbrandsdalen.

Foto: Alexander Nordby / NRK

Både utenfor og inne i kjellerlokalet i Coop-bygget på Tretten bugner det av brukte gjenstander.

Her er det hyllemeter på hyllemetermeter med glass- og porselensvarer. Det er gamle symaskiner, fotoapparater, kasser med bøker og blader, sportsutstyr, klær, møbler – alt du egentlig kan tenke deg.

– Nå har vi så mye varer at vi nesten har fullt. Men vi får solgt unna såpass at det går bra. Jeg skal ikke klage, ler Olav Kjærnet.

Bruktbutikken har en egen hylle bare med blomsterpotter. Prisene er ikke avskrekkende.

Bruktbutikken har en egen hylle bare med blomsterpotter. Prisene er ikke avskrekkende.

Foto: Alexander Nordby / NRK
Bøker gis bort i bruktbutikken.

Her er det bare å plukke. Bøkene gis bort i denne butikken.

Selv om de flyttet til et har et kjempestort kjellerlokale i 2020 er den nesten helt fullt nå.  Heldigvis går mange varer fort ut også, sier Olav Kjærnet.

De flyttet virksomheten til dette store kjellerlokalet i sentrum av Tretten i 2020. Nå er det nesten helt fullt, sier Olav Kjærnet.

Gamle symaskiner.

To gamle symaskiner av merket Husqvarna og Singer er mulig å sikre seg for de som måtte være interessert.

Døra med plakat inn til butikken Tretten Brukt og Loppis.

De vil ha helst ha brukte varer som er i orden. Flere frivillige hjelper til med å vaske og reparere tinge som skal selges.

Sammen med kona Inger Nordlien driver han Tretten Brukt og Loppis. I fire og et halvt år har de drevet forretningen der alt overskudd går til et godt formål.

– Vi driver med dette fordi pengene går til en god sak. Og så har vi mange glade kunder. Vi tar ikke ut noen penger selv, forteller Olav.

Mistet broren i kreft

56-åringen jobber fulltid som snekker på dagtid. Fritiden bruker han sammen med kona og 7–8 faste hjelpere i den store bruktbutikken.

Omsetningen er nå på ca. 1 million kroner i året, opplyser Kjærnet. Etter å ha betalt husleie og utgiftene med varebilen, så går resten av pengene rett til Kreftforeningen.

Det er omtrent 50.000 kroner hver måned. Til sammen har de gitt foreningen over en million kroner gjennom årene med brukthandel.

– Det kjennes godt. Vi får takkebrev fra dem for hver sum vi gir. Det betyr fryktelig mye for min del, sier Olav.

Han mistet broren sin til kreftsykdom, og både moren og faren hans fikk kreft. Derfor foreslo han for Inger at de skulle starte en bruktbutikk og gi bort pengene til en sak de brant for.

Olav Kjærnet i lokalet til Tretten Brukt og Loppis.

FULLE HYLLER: Alle de brukte gjenstandene får de stort sett gjennom dødsbo eller fra folk som ønsker å bli kvitt ting, forteller Olav Kjærnet.

Foto: Alexander Nordby / NRK

De første to årene hadde de butikken hjemme hos seg selv. Men lokalene ble fort for små. Derfor var de glade da de fikk leie den store kjelleren like ved, forteller Inger Nordlien.

– Vi markedsfører mye på Facebook. Det er mange som er innom og det er mye faste kunder. Vi har jo kunder fra langt oppe i Lom og Skjåk, Sandefjord og Krokstadelva. Noen bestiller på nettet og så sender vi til dem. Og noen kommer hit for å kjøpe, forteller hun.

Takknemlig for pengegavene

Distriktsleder Berit Jevnaker i Kreftforeningen i Innlandet er imponert over hva de får til på Tretten.

Berit Jevnaker , Kreftforeningen Innlandet

FORSKNING: Kreftforeningen bidrar i dag med 25 prosent av pengene til all kreftforskning i Norge, sier Berit Jevnaker, distriktsleder i Kreftforeningen i Innlandet.

Foto: Stein S Eide / NRK

– Det er helt fantastisk. Og det er en helt uegennyttig innsats. De kunne jo ha lagd næring ut av dette. Men de har altså valgt at overskuddet går til Kreftforeningen, sier hun.

Jevnaker forteller at de bruker pengegavene til prosjekter innen forskning på kreft.

Kreftforeningen bidrar i dag med 25 prosent av all kreftforskning i Norge, ifølge henne. Pengegavene fra bruktbutikken er rett og slett kjærkomne, sier distriktslederen.

– Det betyr enormt mye. Tretten Brukt og Loppis er faktisk med på å bidra til at kreftbehandlingen blir bedre og at flere kan overleve sykdommen.

Les også: Forskere mener vi kan utrydde livmorhalskreft i løpet av ti år

HPV-virus som kan føre til livmorhalskreft. Forskere ved kreftregisteret foreslår nå en rekke tiltak for å utrydde HPV-viruset og livmorhalskreft innen 2033.
HPV-virus som kan føre til livmorhalskreft. Forskere ved kreftregisteret foreslår nå en rekke tiltak for å utrydde HPV-viruset og livmorhalskreft innen 2033.

Vil fortsette i flere år

Inger og Olav vil fortsette med bruktforretning så lenge de kan og så lenge det er artig. Olav legger ikke skjul på at det kan være slitsomt noen dager.

– Jeg er her hver dag. Hver ettermiddag, kveld og ofte til langt på natt hvis det er noe spesielt. Det kan bli både syv, åtte og ti timer etter arbeid. Da blir jeg kanskje «kjei» dagen etterpå. Men det er bare å hvile litt så kommer det seg. Jeg er av den typen som ikke trenger så mye søvn, sier han.

Både Olav og Inger fullroser de 7–8 faste hjelperne som er i butikken flere ganger i uka. Uten dem hadde det blitt vanskelig. Og de takker også både givere av brukte ting og kunder som kjøper.

Inger sier hun føler at innsatsen alle gjør sammen, og det å gi pengene til kreftsaken, er svært motiverende.

– Det er en veldig god følelse. Det tror jeg alle som er med og hjelper til her synes. Mange er også veldig glade for å gi til oss fordi pengene går til kreftsaken, sier hun.

Inger Nordlien bak kasse i butikken Tretten Brukt og Loppis.

BAK KASSA: Inger Nordlien sier de vil fortsette med bruktbutikk På Tretten så lenge de kan, og så lenge de synes det er artig.

Foto: Alexander Nordby / NRK