Inger må handle sko på herreavdelingen

23-åringen finner ikke sko i størrelse 45 i vanlige butikker. Hun er ikke alene om å ønske seg et bedre utvalg.

Store sko

ETTERLYSER STØRRE STØRRELSER: Inger Linløkken Rustad sliter med å finne store nok sko til føttene sine. Siden hun var liten har hun følt seg unormal.

Foto: Privat

– Jeg husker veldig godt da jeg var yngre at alle skulle ha UGGS. Alle vennene mine hadde det, men ikke jeg, fordi de ikke hadde store nok størrelser.

Det forteller 23 år gamle Inger Linløkken Rustad fra Ringsaker. Hun bruker skostørrelse 44-45, og sliter med å finne sko som passer.

Rustad er nødt til å gå med herresko, og har kjent mye på følelsen av å være «unormal».

De fleste skobutikkene i landet har opp mot 42 i damesko. Herrestørrelsene går som vanlig opp til 47.

Nå ønsker Rustad, og foreningen Storfoten, en endring i tilbudet.

privat.

UNISEX: Rustad er for tiden i militæret, der hun får tildelt unisex-sko som passer henne. Men når hun går over til sivile klær er hun nødt til å ta på seg herresko. Dette mener hun er urettferdig.

Foto: privat

Etterspørselen øker

Anne Spurkland er lege og medlem i foreningen Storfoten, en interesseorganisasjon for personer med store føtter.

Hun forteller at etterspørselen etter pene damesko i store størrelser er blitt mye større nå enn før.

– Det henger delvis sammen med at det er blitt flere høye jenter, med tilsvarende større føtter. Men det er også stadig flere transkvinner og også menn som kler seg i kvinneklær. Mange av disse trenger også damesko i store størrelser.

professor og immunolog Anne Spurkland

GÅR UT OVER SELVFØLELSEN: Spurkland sier det kan føles nedverdigende for de med store føtter å ikke kunne få et likt tilbud som de med en gjennomsnittlig skostørrelse. – Det kan gå på selvfølelsen løs.

Foto: Heidi Klokk / NRK

Spurkland forteller at de fleste kvinner har skostørrelse 39. En god del har 38 eller 40. Noen færre har 37 eller 41, og ganske få har størrelse 36 eller 42.

Hun synes det er overraskende at ikke skoforhandlere tilbyr sko til alle.

Det finnes én butikk i Oslo «Store Sko», som selger sko i større størrelser. Ellers må man handle på nettet eller i utlandet.

– Alle skokjeder burde kunne tilby å skaffe prøveeksemplar også av sko i ukurante størrelser. Man kan nok få tak i store sko på nettet, men det er ikke alltid at skoen passer foten selv om skonummeret ser riktig ut, sier Spurkland.

Ett par høyhæler

Inger Rustad mener temaet om store føtter burde vært bedre belyst, og at størrelsen for jenter bør gå opp til 45, istedenfor til 41-42, slik de fleste merker gjør.

Inger Linløkken Rustad

FINNER IKKE RIKTIGE SKO: Rustad er 183 centimeter og bruker skostørrelse 44-45.

Foto: Inger Linløkken Rustad

– Mens andre jenter går bort til dameavdelingen, må jeg se på herresko. Det er forskjell på utseende på herresko og damesko, så er det vanskelig å få tak i den fargen eller det utseendet jeg har mest lyst på. Jeg skulle gjerne hatt litt mer typiske jentesko, sier hun.

23-åringen har kun ett par høyhælte sko. Disse har hun brukt i flere år til festlige anledninger.

– Det blir veldig dyrt når man skal ha spesialsko. Det er kun de skoa jeg bruker når jeg skal pynte meg. Jeg har jo ikke så mye å velge i, sier hun.

Inger Linløkken Rustad

HERRESKO: Til hverdags bruker Inger joggesko for herre. Dameskoene som finnes i skobutikkene er for små.

Foto: Inger Linløkken Rustad

Også lillebroren til Inger, Jens Martin Linløkken Rustad (21), sliter med å finne store nok sko. Han har størrelse 48.

– Det er veldig få sko som går opp til størrelse 48. Det er mindre utvalg og da blir det som regel å kjøpe sko som man kanskje ikke har like lyst på. Jeg håper det kan komme et større utvalg i butikken, sier han.

privat.

VANSKELIG: 21 år gamle Jens Martin Linløkken Rustad er 198 centimeter høy, og bruker størrelse 48 i sko. Han sier det er vanskelig å finne sko han har lyst på - og passer i.

Foto: privat

Jobber med å utvide

Den norske skoprodusenten, Sapatos, selger alt fra høyhælte damesko, til gummistøvler for herre. De har merker som Dr. Martens, Kastel, Ipanema og Andiamo.

I tillegg til nettbutikk, har Sapatos tre fysiske butikker. To i Oslo-regionen og en i Harstad.

Som de fleste andre skoprodusenter selger de størrelser opp til 42 til dame og opp til 47 for herre.

Monika Drangsland, produktansvarlig og medeier i Sapatos, sier de merker at etterspørselen etter større skostørrelser øker.

– Salget går prosentvis oppover i størrelser. Vi ser at ytterkantstørrelser er veldig populært nå, som størrelse 35 og 42 for dame.

monika.

FØLER SEG FRAM: – Vi jobber stadig med å utvide både størrelser og modeller. Vi føler oss litt fram med tanke på etterspørselen, sier Drangsland.

Foto: privat

Drangsland forteller at de stadig jobber med å utvide både størrelser og modeller, men at ikke alle merker har store størrelser tilgjengelig.

– Det har vært vanskelig å hele tiden øke størrelser, fordi man er redd for å sitte igjen med det, selvfølgelig, men også fordi noen produsenter ikke produserer såler i større størrelser.

– Det største trykket for herre ligger på skostørrelse 43, men så lenge vi har 47 inne så ser vi jo at det blir solgt. Vi jobber hver sesong med å utvide varegruppen etter lagerbeholdning og etterspørsel, legger hun til.