Ingen vil gi penger til OL-museet

OL-museet på Lillehammer trenger 16 millioner kroner i friske penger. Men nesten ingen vil gi. Så langt har bare én av eierne bidratt med penger.

OL-museet åpner

I1997 åpnet Kongen OL-museet. Nå stenges det, og det er høyst usikkert når både Kong Harald og vi andre kan få se utstillingen igjen.

Foto: Rune Petter Ness / NTB scanpix

Norges olympiske museum på Lillehammer har til tross for store protester valgt å flytte fra Håkons hall til kjelleren på Maihaugen. Museet håpet å åpne i nye lokaler og med en ny og spennende utstilling til ungdoms-OL kommende vinter.

Men det skjer ikke, iallefall ikke foreløpig. OL-museet opplever pengetørke. De trenger 16 millioner kroner i friske penger til den vedtatte flyttingen og ny utstilling. Så langt har bare den ene eieren, Oppland fylkeskommune, bidratt med én million kroner.

Ingen av de andre eierne, Lillehammer kommune, Lillehammer museum og idrettsforbundet, har så langt lovet penger. Det har heller ingen andre investorer.

I påsken stenger museet i dagens lokaler, og utstillingen pakkes ned. Det er helt usikkert når det blir nyåpning på Maihaugen.

Våger ikke sette dato

Bente Molvig

Bente Molvig, direktør for blant annet OL-museet.

Foto: Geir Røed / NRK

Bente Molvig, som er direktør for spesialmuseene i paraplyorganisasjonen Lillehammer museum, blant annet OL-museet, vil ikke gi en åpningsdato.

– Dato er vanskelig å gi. For oss er det viktig å jobbe med finansieringen, og ikke love noe vi ikke kan holde, sier hun til NRK.

Hun håper museet kan åpne i november 2017, 20 år etter åpningen i 1997. Men hun våger ikke å garantere det.

– Dette er ikke en ønsket situasjon. Men det er en konsekvens av at arbeidet med finansieringen har tatt lengre tid enn planlagt.

Turistsjefen beklager

Ove Gjesdal

BEKLAGER: Ove Gjesdal er reiselivssjef i Lillehammer.

Foto: Geir Røed / NRK

Det har vært mye strid rundt flyttingen til Maihaugen. Blant annet valgte styreleder Sten Stensen å trekke seg i protest.

OL-museet har de siste årene hatt 13-14.000 betalende besøkende og museet er en viktig attraksjon i Lillehammer – spesielt for utenlandske turister.

Turistsjefen i Lillehammer, Ove Gjesdal, beklager at OL-museet nå på ubestemt tid vil holde stengt.

– Det er leit og bekymringsverdig. OL-museet er en viktig formidler av OL-arven vår, sier han.

Lillehammer turist vil nå kaste seg inn i arbeidet med å få til nyåpning så fort som mulig.

– Vi vil jobbe med dette for å se hva vi kan bidra med. Dette er viktig for oss.