Hopp til innhold

Ingen spøk å gå med grønn lue i fjellet

Det var ment som en aprilspøk, men responsen har vært overveldende. Nå oppfordrer Den Norske Turistforening påsketuristene til å bruke luefarger for å vise om de er single eller opptatt.

Grønn lue betyr single

SINGLELUE: Kommunikasjonsrådgiver Ida Amelie Helgesen sier at DNT har lang tradisjon for å hjelpe turfolk til å finnen kjærligheten.

Foto: Sindre Thoresen Lønnes / DNT

Skal du på fjellet i påsken? Husk å ta med grønn lue hvis du er singel, rød lue hvis du er opptatt og oransje eller gul lue hvis du kanskje er åpen for kontakt.

Slik lød 1. aprilspøken til Den Norske Turistforening (DNT). Generalsekretær Nils Øveraas fulgte opp og mente det var viktig å legge til rette i påskefjellet også for kjærlighet.

- Vi synes det er viktig å legge til rette for at alle kan få en god opplevelse i fjellet. Først og fremst gjennom å merke løyper og sørge for at nettverket av hytter holder åpent, men vi ser også at single kan ha et ekstra behov, særlig når det er mange som er på tur samtidig, uttalte Øveraas på DNT sine nettsider.

Vel. Turistforeningen kan uforvarende ha startet en ny trend. For i etterkant har responsen fra publikum vært stor. Mange synes nemlig at ideen med fargesignaler er svært god.

Tok av i sosial medier

– Det var rett og slett en enorm respons i sosiale medier. Vi har aldri opplevd slik respons noen gang. Folk synes det var en god idé og mente vi burde gjennomføre det på ordentlig. Vi vil jo høre på folk og er ikke mer selvhøytidelige enn at vi nå går ut og oppfordrer folk til å bruke luefargene, sier kommunikasjonsrådgiver Ida Amelie Helgesen til NRK.

Hun presiserer at det å bruke luefarger for å signalisere sivil status må være forbeholdt dem som ønsker det.

Men er du på utkikk etter en kjæreste, er det altså grønn lue som gjelder. Dersom du er gift eller på annen måte opptatt i et forhold, bør du bruke rød lue. Og gult eller oransje er for dem som ønsker å signalisere at de ikke er helt avvisende, men at det er komplisert.

– Det finnes jo masse andre farger som folk kan bruke dersom de ønsker å styre helt unna, ler Helgesen.

Røde Kors-gutter

RØDE KORS-GUTTER: Ved Spåtind høyfjellshotell i Synnfjellet i Oppland jobber Tore Iversen Hagenborg og Andreas Narmo Ødegårdstuen for Røde Kors i påsken. Luefargen var helt tilfeldig, sier de to.

Foto: Reidar Kjæstad / NRK

Valgte helt feil farge

Ved Spåtind høyfjellshotell i Synnfjellet i Oppland jobber Tore Iversen Hagenborg og Andreas Narmo Ødegårdstuen for Røde Kors i påsken. De to mennene gliser og humrer når NRK forteller om oppfordringen fra DNT. Og Tore bedyrer at valget av den grønne, militæraktige ørelapplua var tilfeldig.

Les her: Tips til påsketurer over flere dager

Les her: Er fjellvettreglene utdatert?

– Det var den som var tilgjengelig. Det var ikke et bevisst valg. Jeg har vært gift i to og et halv år, sier han.

Begge synes at forslaget om fargekoder for luer er morsomt. Og selv om Tore altså bærer en grønn lue, tror han likevel ikke han vil bli spesielt oppsøkt av den grunn.

– Nå er vi ikke akkurat plaget med at det renner over med kvinnfolk i Røde Kors.

Signaliserer med rød og grønn lue

OPPTATT ELLER SINGLE: Da DNT lanserte sin 1. aprilspøk stilte generalsekretær Nils Øveraas med rød lue og Hanna Melhus leder av DNT ung med grønn lue.

Foto: DNT

Du kan jo bare se deg rundt, gliser han og viser til det nærmest folketomme og forblåste fjellet rundt seg.

Turfolk treffes på nettet

Turistforeningen hevder de har en lang tradisjon med å hjelpe folk til å finne kjærligheten.

I 26 år har annonsesiden Fjelltreffet i medlemsbladet Fjell og Vidde knyttet folk sammen. Nå er dette blitt en nettjeneste som skal være populær.

– Ja, mange av våre medlemmer bruker dette nettstedet for å skaffe seg turvenner. Men det er også veldig mange som er blitt kjærester og ektepar gjennom denne tjenesten, sier Helgesen.

Les her: Yr varsler drømmepåske

Flere saker fra Innlandet