Hopp til innhold

Ingen rekord for strikkedamer

Både verdensrekord og norgesrekord glapp i et rekordforsøk i strikking under Fårikålfestivalen i Ringebu. De åtte damene lover å prøve igjen til neste år.

Rekordforsøk i strikking

PRØVER IGJEN: De ble ingen rekord i år, men de åtte damene og klipperen, Rolv Gravdal, har høstet nyttige erfaringer. Her viser de frem genseren som ble til i rekordforsøket.

Foto: Terje Gording Hong / NRK

Berit Krogsveen

KLARTE IKKE: Berit Krogsveen og de andre klarte ikke verdensrekorden i dag.

Foto: Terje Gording Hong / NRK
Irene Teige Killi

KONTROLL: Det er strenge regler om antall masker, omganger og pinnestørrelse sier kontrolør Irene Teige Killi, som strikker litt selv mens konkurransen pågår.

Foto: Terje Gording Hong / NRK
Anne Berit Grasbakken

HARDTRENING: Anne Berit Grasbakken og de andre har ligget i hardtrening til rekordforsøket.

Foto: Terje Gording Hong / NRK

Søya Ullfrid sto i sentrum når åtte damer og en klipper omgjorde ull til genser i løpet av dagen.

Sauen ble klippet med håndsaks av Rolv Gravdal, som er ansett som en av verdens beste på sitt felt. De åtte damene har hatt en travel dag for å nå verdensrekorden på 4 timer og 50 minutter, men det viste seg tidlig at dette ville bli for vanskelig.

Trent i lang tid

Anne Berit Grasbakken, Marit Sletten Berget, Aud Strangstadstuen Dalen, Anne-Berit Myhren, Unni Grethe Lurås Brubakken, Maja Pallsveen og Berit Krogsveen har ligget i hardtrening med å spinne og strikke av seig, uvaska og ukarda ull i hele sommer.

– Vi har trent på å spinne råull, rett fra sauen uten å karde, men utfordringen er å få garnet jamt og tynt nok, sier Anne Berit Grasbakken til NRK.

Tok ingen rekord

Damene har holdt på siden kl 08.00 lørdag, og det ble tidlig klart at de måtte moderere målsettingen underveis.

– Verdensrekorden klarte vi ikke, og jeg har stor respekt for laget fra Australia som satte den på 4 timer og 50 minutter. Nå går vi for ny norgesrekord, den er på 8.35.23 og skal være innen rekkevidde, sa Berit Krogsveen til NRK lørdag ettermiddag.

Norgesrekorden ble satt under NRK-programmet «Nasjonal strikkekveld» i fjor. Målet var også da å tukte den australske verdensrekorden, men den står fortsatt, til tross for to norske forsøk på to år.

Prøver igjen

Det viste seg senere at også norgesrekorden ble for tøff å bryne seg på, så damene må prøve på nytt til neste år.

– Nå har vi høstet mye nyttig erfaring og stiller bedre forberedt til neste år, sa de etter at rekordforsøket brast.

Det er strenge regler i konkurransen og genseren skal bestå av et visst antall masker og omganger. Det må også brukes strikkepinner av en bestemt størrelse og det hele overvåkes av en kyndig kontrollør.

Flere saker fra Innlandet