Ikea nektes å sette opp reklame

Ikea får ikke lov å henge opp reklamebannere på sitt nye varehus i Ringsaker i Hedmark. Statens vegvesen viser til trafikksikkerheten, mens Ikea forteller at de får lov alle andre steder.

Ikea-reklame

LOVLIG REKLAME: Ikea Slependen, med reklame for lek. Tilsvarende bannere vil ikke være lov når møbelgiganten åpner sitt nye varehus i Ringsaker i Hedmark.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Ikea, Ringsaker

FORBUDT IKEA-REKLAME: Ikea Ringsaker, som er under bygging.

Foto: Madeleine Cederström / NRK

– Dette er standard reklame som vi har på alle varehus i Norge. Det kan være for en kjøkkenkampanje, eller informasjon om når det er åpent i forbindelse med jul. For oss er dette en viktig kommunikasjonsflate, sier kommunikasjonsrådgiver Kristian Willanger i Ikea.

Reklamebannerne henger på fasadene der folk ferdes; på parkeringsplassene og foran inngangen. Statens vegvesen i Hedmark mener disse bannerne på varehuset i Ringsaker blir for synlige fra E6, som går forbi varehuset.

– Trafikksikkerheten er grunnlaget for vår vurdering, sier seksjonsleder Hanne Finstad i Statens vegvesen.

– Forskjellige hensyn

Ikea-reklame

LOVLIG IKEA-REKLAME: Ikea Åsane, med reklame for plass.

Foto: Presttun, Remi Bøe / NTB scanpix

– Men Ikea sier de får lov til å henge opp disse bannerne på alle sine andre varehus i Norge. Kan det hende at dere vurderer dette annerledes enn andre vegvesenkontor?

– Retningslinjene er tydelige. Men det kan være forskjellige hensyn i hver enkelt sak, sier Finstad til NRK.

Ikea har etter det første avslaget nå hatt vegvesenet på befaring, og Ikea vil sende en ny søknad, med bilder av hvordan det ser ut på de andre varehusene.

– Vi mener reklamen ikke synes så godt fra E6 og veinettet, og at den dermed ikke er forstyrrende. Nå håper vi ytterligere dokumentasjon gjør at vi får tillatelse i Ringsaker, i likhet med på alle andre varehus i Norge, sier Kristian Willanger i Ikea.

Ikea åpner sitt varehus i Ringsaker senere i vinter, og holder nå på med rekrutteringen.

Volvo-skilt innendørs

Bilia, Lillehammer

KREATIVT: Bilia løste skilt-krangelen med å sette opp Volvo-skiltet innendørs.

Foto: Geir Røed / NRK

Også bilfirmaet Bilia har hatt problemer med lokale skiltregler på det indre østlandet. Da Volvo-forhandleren for et par år siden skulle flytte til nye lokaler ved E6 i Lillehammer, fikk de kun lov til å sette opp skilt med firmanavnet Bilia på fasaden utendørs. Bilia fikk ikke ha skilt med produktnavnet Volvo.

– Vi har ikke opplevd samme krav i noen andre kommuner, forteller Helge Håskjold, eiendomssjef i Bilia personbiler.

På Lillehammer løste Bilia situasjonen ved å sette opp et stort Volvo-skilt på innsiden av en stor glassfasaden. Dette skiltet synes svært godt fra E6.

– Det fikk vi lov til av kommunen, sier Håskjold.