I hvilken dunk skal denne?

Noen bruker den allerede, andre kan bli flinkere. Men hvilken avfallsdunk er den riktige å bruke når hundeposen skal kastes?

Hundebæsj i pose

Noen er flinke til å plukke opp hundelorten, andre ikke fullt så flinke. Men kastes bør den, også etter den er puttet i pose.

Foto: Dag Aasdalen / NRK

– Jeg har med meg en pose, og slik som her etter skolevegen plukker jeg opp møkka, sier Arne Bjerkelien på Jørstadmoen i Lillehammer, som er ute og lufter hunden sin.

Han sier at han ikke plukker opp hundebæsjen i skogen, men at han er nøye med det når han ferdes på steder der det er folk.

Møkk i skiløypa

Men dessverre er det mange som ikke er like flinke som Bjerkelien. I idrettsparken på Vingar på Lillehammer er problemet med skit i skiløypa og i parken så stort at det nylig har blitt satt opp flere plakater for å minne folk på å plukke opp etter hunden.

– Jeg er jevnlig i alpinbakken her og i idrettsparken, og hver eneste gang ligger det hundemøkk rundt omkring, sier Sigmund Lien, leder i Vingar idrettslag.

– Da er det fram med spaden og grave den vekk fra lysløypa etter de som ikke har gjort jobben sin med å ta den med seg.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Ikke et friområde

Lien forteller at de er spesielt bekymret for et område der det er mye barn, og som også er et populært turområde for hundeeiere.

Barn bruker området både i forbindelse med skoleen, barnehagen og idrettslaget, men i skiløypa risikerer de å falle i fersk hundebæsj.

– Vi har nylig fått en oppgradert lysløype her på Vingar, men denne er ikke noe friområde for folk med hund. Selv om de er i skiløypa må de bli flinkere til å ta opp igjen avføring fra hunden, sier Lien.

Hvilken dunk?

Men så til spørsmålet om dunken. Håvard Jonhaugen i GLØR, avfallsselskapet i Lillehammer, Gausdal og Øyer, sier at det riktige er at hundeposen skal i den grå dunken.

– Hundeposen er ikke biologisk nedbrytbar, derfor skal den i restavfallet. Unntaket er hvis du har spesielle hundeposer som er biologisk nedbrytbare. Da kan du kaste posen med innhold i den brune matavfallsdunken, sier han.

Søppeldunk (illustrasjon)

Den grå avfallsdunken er den riktige hvis du har vanlig hundepose som ikke er nedbrytbar.

Foto: Audun Kristiansen / NRK