Hopp til innhold

Hvem tror de på?

I dag faller dommen i rettssaken mot Vågå-ordfører Rune Øygard i Sør-Gudbrandsdal tingrett på Lillehammer.

Dommerne i Øygard-saken

Det er tingrettsdommer Torunn Kvisberg og meddommerne Ingrid Louise Søberg Henriksen og Frank Iversen som har utarbeidet dommen.

Foto: Arne Sørenes / NRK

Etter en fire uker lang rettssak med over 50 vitner er det i dag klart for domsavsigelse. Øygard er tiltalt for seksuelle overgrep mot jente som nå er 17 år. Overgrepene skal ha startet da jenta var 13 år.

Rettsteikning av fornærma i Øygard-saka

Under rettssaken fikk offentligheten for første gang høre forklaringen til den fornærma jenta.

Foto: Teiknar: Elin Fagertun

Hvem snakker sant?

Under hele saken har kampen om troverdighet vært sentral. Den fornærmede jenta har i sin forklaring beskrevet en rekke overgrep, og at det var Øygard som var den aktive parten, som tok kontakt.

Øygard er tiltalt for overgrep mot en mindreårig

Den nå 17 år gamle jenta mener Rune Øygard var den aktive parten.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix
Torbjørn Klundseter er aktor

Aktor Torbjørn Klundseter mener det har kommet fram mange detaljer som bekrefter jentas historie.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK
Nina Braathen Hjortdal

Jentas bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Øygard fasthold i retten at han tok jenta i løgn en rekke ganger, og hevder at han og kona følte seg brukt.

– Var på en måte kjærester

Under rettssaken fikk offentligheten for første gang høre forklaringen til den fornærma jenta, som forklarte seg om en lang rekke påståtte seksuelle overgrep fra den 36 år eldre mannen. 17-åringen fortalte at hun og Rune Øygard etter hvert utviklet et forhold der de nærmest var kjærester. Dette benekter Øygard.

– Innrømmet «griseprat» på Skype

Den 80 sider lange Skype-loggen er en vesentlig del av bevismaterialet i saken mot Øygard. Øygard innrømmet under rettssaken det han kalte «griseprating» med ungjenta på Skype, noe som også har vekt sterke reaksjoner i hans omgangskrets og i Arbeiderpartiets ledelse.

Men det er ikke dette Øygard er tiltalt for. Han er tiltalt for fysisk seksuell omgang med barn.

– Må dømmes til fire års fengsel

Men denne seksualiserte kontakten på Skype bekrefter at Øygard og jenta har et gjensidig kjærlighetsforhold, sa aktor Torbjørn Klundseter i sin prosedyre. Han mener at Øygard må dømmes til fire års fengsel.

– Ubegripelig med fire års fengselsstraff

Mette Yvonne Larsen

Mette Yvonne Larsen mener at det ikke foreligger tilstrekkelig bevis til å kunne dømme Øygard etter tiltalen.

Foto: Arne Sørenes / NRK

Dette mente forsvarer Mette Yvonne Larsen var for strengt. Hun ba om full frifinnelse for overgrepstiltalte Rune Øygard. Hun viser til at det ikke finnes tekniske bevis for seksuelle overgrep mot den nå 17 år gamle jenta.

Hva kan dommen bli?

Øygard er tiltalt etter Straffelovens paragrafer §§ 195 og 196 , som begge omhandler seksuell omgang med barn, henholdsvis under 14 og 16 år. Han kan bli dømt for begge, men kan også bli frikjent for post 1 som er den mest alvorlige posten, overgrep på en hytte på Kråkenes i september 2009. På det tidspunktet var fornærmede bare 13 år. Samleiet skal ha skjedd i stua mens kona til Øygard dro på butikken for å handle.

Kan bli dømt til erstatning

Rune Øygard risikerer å måtte betale en rekordhøy oppreisningserstatning til jenta han er siktet for å ha begått seksuelle overgrep mot. Jentas bistandsadvokat ned påstand om en erstatningen på hele 260 000 kroner. Årsaken er blant annet belastningen jenta har opplevd ved at Vågå-ordføreren har frontet sin sak gjennom media.

Beviskravet i erstatningssaker er lavere enn i straffesaker. Det betyr at Rune Øygard kan bli frikjent for seksuelle overgrep, men likevel dømt til å betale jenta oppreisningserstatning.

Ønsket tilleggsparagraf til tiltalen

Bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal mener Øygard også burde ha vært tiltalt for misbruk av stilling . Bistandsadvokaten ønsket at straffelovens paragraf 193 skulle legges til tiltalen i saken.

Nevnte paragraf omtaler misbruk av stilling, avhengighetsforhold eller tillitsforhold, til seksuell omgang og dette kan straffes med fengsel inntil 6 år.

– Jeg begrunner det med det at min klient forklarer at Øygard, i kraft av sin ordførerstilling, har hatt henne med på turer og møtt toppolitikere, til og med statsministeren, sa Hjortdal under rettssaken.

– Krenkende adferd burde ha vært med i tiltalen

Flere juseksperter mener at tiltalen mot Rune Øygard burde omfattet flere punkter.

Professor Alf Petter Høgberg ved Juridisk fakultet ved Universitetet i Oslo sier til Dagsavisen, at straffelovens paragraf om seksuelt krenkende eller annen uanstendig atferd burde vært tatt med i tiltalen.

– Det samme gjelder paragrafen om grov uforstand i eller utenfor tjenesten, sier Høgberg.

– Kan fortsette i partiet dersom han blir frikjent

Odd Erik Sveen, nestleder i Vågå Arbeiderparti
Foto: Arne Sørenes / NRK

Dersom Rune Øygard blir frikjent, så kan hans politiske liv fortsette, om ikke som ordfører, men i partiet. Det mener Odd Erik Sveen, nestleder i Vågå Arbeiderparti.

– Dersom Rune Øygard blir frikjent så er det bevist at han ikke har gjort noe lovstridig. Hvis det ikke er rom for å bruke folk som ikke har gjort noe lovstridig så begynner det å tynnes i rekkene, sier Sveen.

– Forunderlig

Dette reagerer jentas bistandsadvokat, Nina Braathen Hjortdal, sterkt på.

– Jeg synes det er forunderlig at Vågå Arbeiderparti ikke har tatt mer innover seg innholdet i disse Skype-rapportene. For det mener jeg sier alt om hans framtid i politikken, sier Hjortdal.

– Hva tror du er grunnen til det?

– Det er tydelig at Arbeiderpartiet sentralt har en annen oppfatning av dette, så det er vel lokalt det sitter, sier hun.

Om den samlede bevisførselen i retten har gitt dommerne grunnlag for å trekke en konklusjon utenfor enhver rimelig tvil, det får vi svar på klokka 10 i dag.