Hopp til innhold

Hytta til Lars er flomskadet for fjerde gang: – Jeg har klump i halsen

FÅVANG (NRK): – Alt er ødelagt, sier hytteeier Lars Angeltveit. Vannet steg med én meter på området siden fredag kveld.

Lars Angeltveit har fått hytta oversvømt av skittent vann.

SLIK SER HYTTA UT ETTER FLOMMEN: Alt inne på hytta til Lars Angeltveit er vått.

– Man får klump i halsen. Dette er fælt. Vi må redde det som reddes kan, og så får vi se hva vi gjør videre, sier Lars Angeltveit, hytteeier på Fåvang, ikke langt fra Kvitfjell alpinanlegg.

Med elva Tromsa på ene siden av hytta og Gudbrandsdalslågen på den andre ligger ikke hytta akkurat ideelt til i disse flomtider.

Han kjøpte hytta i 2006, og første flomskaden kom i 2011, så kom det nye flommer i 2013 og 2014. I tillegg ble hytta totalskadet i flommen i 1995. Hyttene ble bygget til OL i 1994.

– Alt på hytta er ødelagt. Det er fortærendes. Vi får se om vi heller kjøper oss ei hytte på fjellet, sier Angeltveit til NRK.

LArs angeltveit

ALT FLYTER: Angeltveit inne i stua på hytta, som nå er flomskadet for tredje gang i hans eie. Alt av inventar er ødelagt. På sofaen ligger startnummeret til den svenske alpinstjernen Pernilla Wiberg fra OL i 1994 - også det søkkvått.

Foto: Even Lusæter / NRK

– Blir nok ikke julefeiring her i år

Vannet kom raskt til området fredag ettermiddag. Fra å være omtrent tørt rundt hytta tok det tjue minutter før vannet hadde steget flere centimeter. Fire eller fem hytter har nå vann inne, flere hytter har vann inn på dørstokken.

– Vi reiser hit for å stå på ski hele vinteren, vi har sesongkort i alpinanlegget. Men nå blir det ingen jul her, sier Angeltveit.

Han sier at hytta ligger for lavt i terrenget, og at han ikke vet om han har motivasjon nok for å pusse den opp enda en gang.

Peer Kleiven fra Midt-Gudbrandsdal brannvesen er på stedet for å bidra. De forsøker å pumpe unna vann, men det er vanskelig å få bukt med vannmassene.

– Akkurat nå forsøkter vi å redde inventar i hytter. VI kom her i dag morges, bare for å sjekke, og da hadde vannet steget med en meter siden i går kveld, forteller han.

Kleiven forteller at de vekte flere av beboerne i hyttene da de kom til stedet lørdag morgen. Mange var ikke klar over at det var så mye vann rundt dem.

– Det er både utleiehytter her og private hytter, så mange har ikke så mye erfaring fra tidligere flommer, sier han.

Venter flomtopper i helgen

Etter flere døgn med stigende vannstand, er NVE usikre på nøyaktig når vannmassene i de store elvene når toppnivået, men tror det kan bli i løpet av helgen. Sanderud håper vannet begynner å trekke seg tilbake i løpet av helgen.

– I Drammensvassdraget ser det fint ut nå. Så vet vi at problemene vil flytte seg nedover vassdragene, nedover til Øyeren og nedover mot Lillehammer. Nå er vi veldig spente på om det kommer nedbør mot 17. mai, slik meteorologene sier det kan bli, sier vassdrags- og energigidirektør Per Sanderud.