Hopp til innhold

Hver tiende innbygger i denne bygda er statist i ny stor krimserie

Det bor 1538 i kommunen, som nå er snudd på hodet av serieskaperne. Bygdefolket håper de nå blir satt på kartet, også internasjonalt.

Krimserie i Folldal.

HVER TIENDE INNBYGGER: I den vesle bygda pågår det nå innspilling av en krimserie som skal ut til et større publikum. Og når bygda først får oppmerksomhet stiller innbyggerne opp.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

Gater stenges, lensmannskontor er satt opp og forgjengeren til avisa Østlendingen, Østerdølen, har fått nye lokaler.

Den vesle fjellbygda i Innlandet er kjent for sin gruvedrift. Nå er den på veg til å få internasjonal oppmerksomhet. En ny krimserie spilles nemlig inn.

Og satsingen blir godt mottatt av bygda. Hver tiende innbygger, rundt 150 personer, er med som statist.

Krimserie spilles inn i Folldal.

INNSPILLING PÅGÅR: Krimserien spilles inn både i sentrum og rundt om i bygda ellers.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

Stas for den vesle fjellbygda

Produksjonen holder kortene tett til brystet når de snakker om krimserien, som skal spilles inn i Folldal.

NRK får ikke vite hvilken plattform som skal vise serien, hvor mange land den skal selges til, ingenting om tittel eller handling, estimert premiere eller antall episoder.

Men serien kommer til å få et bredt nasjonalt og internasjonalt publikum, ifølge produsenten. Den vil bli vist på en av de største strømmegigantene vi kjenner til i Norge.

Filminnspilling i Folldal.

OPPTAK: En filmstab på rundt 70 personer er med å produsere serien hvor Folldal er lokasjonen.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

For at filmingen kan skje må kommunen legge mye til rette. Blant annet må de periodevis stenge gater og hjelpe til med transport og koordinering.

– Det er store endringer i gatebildet. Vi tilrettelegger og støtter opp. Vi holder på fra åtte om morgenen til ti om kvelden, men dagsprogrammet endres fra dag til dag. Det er litt uvant for oss, men vi leverer.

Det sier næringslivsutvikler, Jørn Aarsland i Folldal. Han er så klart også med på sett.

Serie spilles inn i Folldal. Bygda er snudd på hodet.

ENDRINGER I GATEBILDET: I Folldal er det satt opp et lensmannskontor i samme bygg som den gamle avisa, Østerdølen. Flere veger blir periodevis stengt.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

– Vi gjør veldig mye, og vi gjør det fordi vi synes det er viktig for Folldal. Ikke fordi vi må, sier han.

Aarsland forteller at det er stas for den lille fjellbygda å få den internasjonale oppmerksomheten. Han er stolt av at så mange innbyggere er med som statister.

– Det er innmari kult at folk stiller opp. Det er fryktelig positivt. Vi har også noen som har småroller, sier han.

Næringslivsutvikler i Folldal Jørn Aarsland.

STAS: Næringslivsutvikler i Folldal Jørn Aarsland synes det er gøy at krimserien filmes i den vesle bygda. Han er med, både som kommunal koordinator, trafikkvakt og sjåfør.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

Håper å sette Folldal på kartet

En av de rundt 150 statistene som skal være med er 15 år gamle Melissa Farstad Brendryen.

Hun synes det er stas at serien spilles inn i bygda hennes, og sier opplevelsen gir mersmak.

– Folldal er et lite sted i Norge, og at de filmer akkurat her er ganske kult. Jeg har stått i bakgrunnen. Det er spennende, og jeg kunne gjort det igjen, sier hun.

Melissa er statist i den nye serien som spilles inn i Folldal.

– TØFT Å VÆRE MED PÅ: Brendryen synes det er kjedelig å måtte vente så lenge mellom opptak. Likevel har hatt glede av rollen. – Det har vært gøy. Jeg har vært en bakgrunnsperson. Det er ganske tøft å få bli med på, sier hun.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

Brendryen håper serien kan sette Folldal på kartet.

Fjellbygda har siden 90-tallet hatt en jevn nedgang i antall innbyggere. Per nå har de 1 538 innbyggere. De aller fleste er 70–74 år.

– Jeg håper at Folldal får oppmerksomhet, og at vi får flere innbyggere. Det er ganske få her, og det blir bare færre og færre i barnehager og i skolen, sier hun.

Folldal. Dronebilde.

FOLLDAL: er en kommune i Østerdalen i Innlandet. Kommunen har et landareal på 1 260 km². I nordvest grenser kommunen til Trøndelag (Oppdal), og i sørvest til Dovre og Sel.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

Norges Alaska

Simen Alsvik, som har vært med å lage blant annet Lilyhammer og Neste Sommer, er regissør i den nye krimserien.

Han mener Folldal er det perfekte stedet for serien.

– Dette er et sted med både skog og fjell, noe som gjør seg veldig bra på film. Det er ikke så «utfilma», som mange andre steder i Norge. Også er det litt som Norges Alaska. Det liker vi godt på film – at det er levd liv her, og at det ser «brukt» ut.

Simen Alsvik, som har vært med å lage blant annet Lilyhammer og Neste Sommer, er regissør i den nye krimserien i Folldal.

FORNØYD: Simen Alsvik er regissør i den nye krimserien. Han sier folk i Folldal har gjort en god innsats for å hjelpe til.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

Alsvik forteller at bygda ikke skal hete Folldal i serien. De har laget en «liksombygd» som heter Østbygda. Serien skal være i sanntid, men ha et tidløst uttrykk, forteller regissøren.

– Det som også er unikt her er at man heldigvis unngår de store reklameskiltene, sier han.

Alsvik er glad for at så mange fra bygda stiller opp. Dette har de hatt stor nytte av, sier han.

– Det er ikke så mange som har vært med før, så vi må jo være litt ekstra pedagogiske. Når vi filmer i Oslo er det mange av de samme statistene som går igjen, og som vet hvordan det gjøres. Men de har vært veldig samarbeidsvillige. Vi har bare møtt velvillighet.

– Gull verdt å filme i bygd

Petter Holmsen er serieskaper og regissør av den populære Netflix-serien Post Mortem – Ingen dør på Skarnes, som er filmet i Sør-Odal i Innlandet.

Han forteller at han ikke var i tvil om at serien skulle spilles inn i en liten bygd i Innlandet. Da var Skarnes perfekt.

– Tidlig i prosessen la jeg min elsk på Skarnes, rett og slett fordi det er en veldig filmatisk og flott plass. Det har ikke blitt gentrifisert som andre steder som befinner seg rundt Oslo. Det er en veldig flott «quirky» egenart i hvordan hele bygda ser ut, som gjør seg så utrolig godt på film, sier han.

Post mortem - ingen dør på Skarnes. Petter S. Holmsen sammen med skuespiller Kathrine Thorborg Johansen på premieren.

VILLE VISE DET EKSOTISKE: Petter Holmsen sammen med skuespiller Kathrine Thorborg Johansen på premieren av Post mortem – ingen dør på Skarnes. – Jeg visste at vi skulle lage serien for et stort internasjonalt marked. Ofte når internasjonale produksjoner kommer til Norge, så ser man høye fjell og dype fjorder. Men jeg ville vise at Norge også er eksotisk på Innlandet, med dype skoger, Glomma og et flatere landskap, sier Holmsen.

Foto: Brita Skybak

Holmsen mener det er gull verdt å filme i en bygd, da de gjerne er villige til å for eksempel stenge ned en gate slik at det kan filmes.

Han har også fått flere tilbakemeldinger fra befolkningen i Skarnes, som er fornøyde med at serien har satt Skarnes på kartet.

  • Les Filmpolitiets anmeldelse av serien:

Flere saker fra Innlandet