– Vi hadde aldri hatt muligheten til å feriere på denne måten, om det ikke var for at vi lånte ut hjemme vårt i bytte mot et annet hjem, forteller Vilde Kamfjord.
Hun bor i Lillehammer sammen med sin familie. Kamfjord er en av over 1000 nordmenn som er medlem på hjembyttesiden Home exchange, som organiserer husbytter over hele verden.
Hjembytte går ut på å bytte hjem med andre, enten her i Norge eller i utlandet. Den eller de man bytter hjem med, bor i ditt hjem, mens du bor i deres hjem i samme periode.
Hjembytte som ung
Som 12-åring byttet Kamfjord og familien hjemmet sitt i Lillehammer med en familie fra den italienske byen Pietrasanta. Det gjorde inntrykk på henne.
– Det jeg husker så godt er at vi var på et kjempeeventyr. Ingen av de lokale gjorde seg til for oss, for vi ble ikke sett på som turister. Jeg var helt fascinert av at folk hang klær til tørk mellom bygg i en liten gate, jeg var helt forelsket over det. Vi alle husker den turen veldig godt, sier hun.
- Kamfjord er ikke alene om å bytte bolig. Under koronapandemien var det mange som ønsket å byttelåne hjem.
Flere vil bytte hjem
Kamfjord benytter seg av nettsiden Home exchange for å komme i kontakt med folk de kan bytte hjem med.
Nettsiden har opplevd en stor økning i Norge de siste årene.
PR-manager i Home Exchange, Nolween Abolivier, skriver i en e-post til NRK at de har 1117 medlemmer i Norge. Det er en økning på 113 prosent fra 2022.
Videre skriver Abolivier at de globalt har over 170.000 medlemmer, som er en økning på 102 prosent fra 2022.
NRK kjenner også til at flere Facebook-grupper for husbytte har vokst markant de siste årene.
Trenden har eksistert siden 1950-tallet
Monica Breiby, førsteamunensis ved Høgskolen i Innlandet, forteller at det har blitt mer populært de siste årene.
– Vi ser at det har blitt et feriealternativ som har økt de senere årene, og selv om det har eksistert siden 1950-tallet, er det lite forskning på området.
Videre forteller Breiby at de viktigste motivene for boligbytte er at folk ønsker autentiske opplevelser og bli kjent med lokal kultur.
– Noe annet som er viktig er at de føler en hjemlig atmosfære sammenliknet med å bo på kommersiell overnatting. I forhold til den økonomiske situasjonen i verden, vil etterspørselen etter rimelige feriealternativer øke, forteller førsteamuniensisen.
Ville du byttelånt hjemmet ditt?
Hun oppfordrer de som vurderer å prøve ut boligbytte til å være sikker på det juridiske før man låner ut huset.
– Jeg vil anbefale de som skal benytte seg av boligbytte, til å bli medlem av et nettselskap. Da kan en få en forsikring hvis det skjer noe med boligen din. Du bør også sjekke med forsikringsselskapet ditt når det gjelder innboforsikring, sier hun.
Forbrukerrådet har tidligere uttalt at det alltid er en risiko ved å overlate boligen sin til fremmede.
Ble inspirert av film
Tilbake i boligen til Kamfjord, på Lillehammer, forteller hun at det var en julefilm som gjorde henne oppmerksom på hjemmbytte fortsatt var en mulighet.
– Filmen The Holiday satte meg på sporet av å reise på en lignende måte igjen. Da ble jeg klar over at det fortsatt fantes, og at det var organisert gjennom en aktør. Da meldte jeg oss inn, forteller hun.
– Blir ferien rimeligere av å bytte hjem?
– Ja, i aller høyeste grad. Vi ville aldri hatt råd til å være på ferie på den måten. Vi er stort sett fem som reiser, og fem flybilletter og fem på hotell, hadde vi aldri kunne gjort. Det å bo er det som koster mest, sammen med mat. Og når du bor i et hus, hvor man kan lage mat fører til at det blir langt rimeligere, forklarer Kamfjord.