Hopp til innhold

Dyrevenner misfornøyd med politiets håndtering av løse hunder

Hundeeiere reagerer på at politiet ikke har kapasitet til å hjelpe når dyr er på rømmen.

Christine Melby-Feiring og hunden Lillie.

FORSVANT: Christine Melby-Feiring fikk aldri hunden Lillie tilbake etter hun hadde stukket av. Det mener eieren kunne vært unngått.

Foto: Privat

FORSVANT: Christine Melby-Feiring fikk aldri hunden Lillie tilbake etter hun hadde stukket av. Det mener eieren kunne vært unngått.

Foto: Privat

– Hunder kan bli avspora på lik linje med et barn, og vi har sett flere tilfeller der hunder som har blitt sluppet løs ikke finner vegen hjem igjen, sier Hanne-Lill Kjølner.

Hun er administrator for Facebookgruppen «Rømlingen» med over 66.000 medlemmer. Gruppen organiserer frivillige som bistår når hunder er savnet.

Kjølner bekrefter at de får mange henvendelser fra medlemmer som synes de ikke får god nok hjelp av politiet når hunder forsvinner. Flere skal ha fått beskjed om å slippe løs hunder som blir oppdaget på rømmen.

Hund på rømmen

En av de som vil at politiet skal ta grep er Cecilie Melby Feiring fra Gjøvik. Hun opplevde alle hundeeieres mareritt i april i fjor da blandingshunden Lillie stakk av.

I fortvilelse ringte Cecilie til politiet for å høre om de hadde fått inn observasjoner.

Lillie, en brun og hvit hund biter i en fotball og ser inn i kamera.

BORTE: Cecilie beskriver Lillie som en snill hund med en unik personlighet.

Foto: Privat

De neste fem dagene ble det satt i gang en stor leteaksjon. Sporhunder og droner ble plassert på gården. Hele nabolaget ønsket å hjelpe til med letingen.

Likevel var det ingen spor etter Lillie.

Etter hvert fikk Cecilie tilsendt et bilde av en hund på villspor. En mann skal ha fått øye på Lillie natta hun ble borte.

Hunden skal ha ramlet ned en murkant og fått problemer med å komme seg på bena igjen. Da mannen ringte politiet for råd, skal han ha fått beskjed om å overlate hunden til seg selv. Ifølge Cecilie uttalte politiet at de ikke kunne gjøre noe da.

Ingen så Lillie etter det.

Lillie, en brun og hvit hund som sitter på gulvet og ser inn i kamera.

BLE OBSERVERT: En mann skal ha oppdaget en skadet Lillie natten hun stakk av. Da han ringte politiet for råd, skal han ha fått beskjed om å overlate hunden til seg selv.

Foto: Privat

Da Cecilie ringte tilbake til politiet, skal de ha fortalt henne at dette er en sak de ikke prioriterte.

Jeg kan ikke forstå at det kan være lovlig å oppfordre til å slippe løs hunden igjen, sier Cecilie.

Hun mener det kan sette både mennesker og dyr i fare fordi hunden befinner seg i en sårbar situasjon.

– Det er utrolig vondt å tenke på at det endte på denne måten, når utfallet kunne vært annerledes, sier hun tydelig berørt.

Les også Ask forsvant for ett år siden, men turgåere har møtt ham i skogen

Ask ved ei av fellene i skogen som er satt opp for å fange han. Bildet er fra 13. februar 2022. Ask hadde da vært på rømmen i 10 uker. Han spiser lokkematen rundt felle men går ikke inn.

Løser seg ofte

Operasjonsleder i Innlandet politidistrikt, Haagen Løvseth, forteller at politiet får inn omtrent fem henvendelser om dagen som gjelder savnede dyr.

Løvseth bekrefter at politiet anbefaler i visse tilfeller å slippe løs hunden fordi den kan finne vegen hjem selv. Men at tilfellene er få.

– Noen ganger er vi opptatt og det er sjeldent vi har ressurser til å hente hunden umiddelbart, sier han.

Løvseth sier de ofte ber finneren om å passe på hunden et par timer og legge ut bilder på ulike grupper på sosiale medier.

– Våre erfaringer er at det løser seg veldig ofte på denne måten, sier han.

Løvseth forteller at politiet samarbeider med redningstjenesten Viking om slike hendelser.

Kjølner i «Rømlingen» sier hun har forståelse for at politiet har mye å gjøre, og ikke alltid har tid til å hjelpe når dyr er på rømmen.

– Likevel er det feil å oppfordre til å slippe hunden løs. Vi opplever at det sjeldent ender godt på den måten, avslutter hun.

Les også Ny hundelov: – Frykteleg vagt kva som eigentleg krevst av eigarane

Instruktør Kim Nordbotten Lydig hundeskole i Tønsberg og Hundeeier Anita Folvik.

Flere saker fra Innlandet