Hopp til innhold

Hun måtte abortere – han ble kvestet for livet

I over 80 kilometer i timen braste lastebilen rett inn i Hanne og Kim som hadde parkert ved kanten av motorveien.

Kim Løkken Sørlien og Hanne Tollan

ALVORLIG SKADD: Samboerparet fra Toten lå alvorlig skadd på sykehus etter at de ble kjørt ned av en lastebil i høy fart.

Foto: Privat

I dag fikk samboerparet fra Toten dommen: Lastebilsjåføren som meide dem ned er dømt for uaktsom kjøring og uaktsom bruk av motorvogn og for å ha forvoldt betydelig skade.

Retten slår fast at sjåføren ikke hadde oppmerksomheten rettet mot trafikken.

– Det har vært en vanvittig tung tid. Men denne rettssaken er viktig for oss slik at vi kan komme litt videre i livet, sier Kim Løkken Sørlien.

Den dramatisk ulykken om morgenen lørdag 5. september 2015 ble et brutalt vendepunkt i livene til samboerparet fra Toten i Oppland.

Hanne Tollan og Kim Løkken Sørlien i rettssaken i Gjøvik tingrett.

I RETTEN: Hanne Tollan (26) og Kim Løkken Sørlien (29) i Gjøvik tingrett under behandlingen av straffesaken mot lastebilsjåføren i 60-årene.

Foto: Alexander Nordby / NRK

Voldsom ulykke

Ulykkesdagen var Kim på vei til jobb da varebilen hans gikk tom for diesel på riksvei 4 ved Hunndalen i Gjøvik. Han ringte samboeren Hanne Tollan, som kom for å hjelpe.

Hanne parkerte rett bak Kims bil, og ifølge paret stod bilene godt ut på høyresiden med varselblinklysene på.

Kim befant mellom de to bilene da lastebilen traff. Han fikk omfattende brudd- og knusningsskader og lå i koma etter ulykken.

Også samboeren Hanne ble skadet, og redningsmannskapene måtte klippe henne ut av den knuste bilen hun satt i. 26-åringen var gravid i 17 uke og på sykehuset aborterte hun.

Kollisjonen var så kraftig at varebilen ble dratt med lastebilen i 57 meter før den stanset, og det var ifølge retten nesten ikke bremsespor på stedet. Lastebilen holdt en hastighet på mellom 80 og 90 kilometer i timen.

Erkjente straffskyld

Under rettssaken i Gjøvik tingrett erkjente lastebilsjåføren straffskyld. Mannen i 60-årene hadde ingen god forklaring på hva som forårsaket ulykken. På stedet er det to parallelle kjørefelt i samme retning og det var god sikt den aktuelle morgenen.

Bilene som ble påkjørt var synlige på 400 meters avstand, ifølge vitneforklaringer i retten.

Forsvarer Ketil Myhre

ERKJENNER STRAFFSKYLD: Forsvarer Ketil Myhre sier at hans klient vedkjenner seg straffskyld i forbindelse med den alvorlige trafikkulykken.

Foto: Alexander Nordby / NRK

Forsvarer Ketil Myhre sier at hans klient ikke helt forstår hva som skjedde.

– Han innser at han i denne situasjonen kunne ha handlet annerledes, og han har erkjent straffskyld i henhold til tiltalebeslutningen. Han har egentlig ingen god forklaring annet enn at han ble oppmerksom på disse bilene senere enn han egentlig burde, sier Myhre.

Sjåførens mobiltelefon var i bruk

Påtalemyndigheten mener at sjåføren må ha hatt oppmerksomheten sin rettet mot helt andre ting enn veibanen foran seg. Blant annet har de undersøkt sjåførens mobiltelefon.

– Det er gjennom datatekniske undersøkelser gjort funn av brukeraktivitet, som altså er generert av brukeren selv, i tidspunktet rundt kollisjonen, sier aktor, politiadvokat Mari Lauritzen Hasle.

Politiadvokat Mari Lauritzen Hasle

MOBILTELEFON: Aktor, politiadvokat, Mari Lauritzen Hasle, opplyser at lastebilsjåførens mobiltelefon var aktiv rundt tidspunktet for ulykken.

Foto: Alexander Nordby / NRK

– Betyr det at du mener han har brukt mobiltelefonen?

– Påtalemyndigheten mener at tiltalte har hatt fokus rettet mot andre ting enn det som gjelder kjøringen, sier hun.

Selv benekter lastebilsjåføren å ha brukt telefonen og mener den automatisk må ha startet opp en mobilapplikasjon.

Retten går ikke nærmere inn på hvorfor sjåføren var uoppmerksom, men mener det er straffeskjerpende at mannen tidligere er bøtelagt for bruk av håndholdt mobiltelefon under kjøring.

Voldsomme skader

Sjåførens uoppmerksomhet fikk grusomme konsekvenser for kjærestene.

Kim Løkken Sørlien har måttet gjennomgå en rekke operasjoner, blant annet i kjeve og munn. 29-åringen har fortsatt store smerter flere steder i kroppen og har måtte slutte i jobben som tømrer.

– Skulderskaden har gjort at jeg ikke har kunnet fortsette som tømrer. Stadig blir jeg minnet om at jeg ikke er sånn som jeg var før. Det har selvfølgelig også gått ut over familielivet og folk rundt meg, sier han.

Bilen som ble knust av lastebil på Rv4 i 2015

TOTALVRAK: Hannes bil undersøkes etter ulykken. Audien var totalvrak.

Foto: Privat

Ingen av dem husker noe fra den voldsomme smellen da en lastebil kjørte inn i dem. Hendelsen har preget livet deres.

– Det har vært veldig tøft. Kim har jo hatt veldig mye skader som vi har måttet ta mye hensyn til. Så er det tøft å være den andre siden som får det mest psykisk, sier Hanne Tollan.

Slipper å sone i fengsel

Gjøvik tingrett har dømt mannen til fengsel i 45 dager, som gjøres betinget med en prøvetid på to år. Det er i tråd med aktors påstand.

Fordi etterforskningen av saken har tatt så lang tid, slipper tiltalte å sone fengselsstraff. I retten ba påtalemyndigheten om unnskylding for dette.

– Hovedproblemet er jo at politiet har brukt altfor lang tid, og saken har beklageligvis også hatt ren liggetid der det ikke har skjedd noe. Min straffepåstand reflekterer det, sier politiadvokat Mari Lauritzen Hasle.

Mannen mistet også førerkortet i ti måneder, noe som allerede er sonet.