Hopp til innhold

Antatt hovedmann i hasjsaken: – Jeg ble truet

34-åringen fra Elverum som er angitt som en av hovedmennene i den store hasjsaken, sier han ble truet på grunn av gammel gjeld, Det var en av grunnene til at han begynte med hasjomsetning.

Stor hasjsak

Steffen Brandstad (til venstre) forsvarer 34-åringen fra Elverum. Her med aktor Geir Evanger.

Foto: Trond Ivan Hagen / NRK

Det forklarte 34-åringen fra Elverum som er pekt ut som en av hovedmennene i saken der 15 menn står tiltalt for å ha innført og distribuert hundrevis av kilo hasj.

Les: Forsvarer i hasjsaken: – Ikke organiserte kriminelle

Les: Nekter for å ha innført store mengder hasj

Ville ikke oppgi navn

Han fortalte om at han ble møtt med et krav om å betale 400.000-500.000 kroner i gjeld etter at han slapp ut av fengsel i 2007.

– Da kom ideen om å selge hasj, men jeg ville ikke inn i fengsel igjen, sa mannen.

Han følte at det ble akseptert, men etter at prøvetiden var over, så ble han kontaktet igjen angående gjelden.

– Det var jeg ikke interessert i, men jeg ble truet. I 2011 ble det hintet om at de visste hvor kjæresten min i Thailand bodde.

Etterhvert snudde han. Han fortalte i retten at han skulle få hjelp til å bli kvitt disse truslene hvis han hjalp til med hasjsalg. Han nekter for å si hvem det var som skulle hjelpe han med dette.

– Jeg er redd for å bli truet. Jeg vil ikke si noe mer om det, sa han i retten.

Men han la også til følgende:

– Jeg så muligheten til å bli kvitt gjeld og tjene gode penger, og jeg takket ja til å ta imot hasj i Oslo. Den første avtalen ble gjort i november 2011, forklarte 34-åringen.

– Tok på å ha en kapteinsrolle

34-åringen nekter ikke for at han hadde en sentral rolle i Hedmark.

– Jeg legger ikke skjul på at det tar på å ha hatt en kapteinsrolle i Hedmark og ha kontakt med leverandørleddet i Danmark og kunder i Norge, men jeg tar sterk avstand fra volumet som blir antydet. Hele etterforskninga overdriver hvor stor dette har vært, sa han.

Totalt mener han dette kan ha dreid seg om rundt 180 kilo. Det er langt unna hva påtalemyndigheten mener. De mener han er en av hovedarkitektene bak omsetning av 670 kilo hasj i saken.

Men elverumsingen nekter for å ha organisert innførselen av hasj til Norge. Han nekter i det hele tatt for å være en hovedmann i en sak med internasjonale forgreininger.

– Jeg har ikke vært delaktig i innføringa til Norge. Jeg har bare gjort avtaler i utlandet, sa elverumsingen, som nektet for at han visste hvordan dette kom til Norge.

– Jeg kjente ikke til detaljene, sa han

Han fortalte i retten at da det var klart for en leveranse fikk han en sms hvor han ble bedt om å sjekke mailen. Når han fikk beskjed om hentested ga han beskjed til en annen elverumsing som hentet hasjen. Han avviste også at det dreide seg om større kvanta en rundt 30 kilo.

– Var med frivillig

34-åringen sa også i retten at samtlige tiltalte hadde vært med på dette frivillig, bortsett fra to stykker.

– De har ikke hatt noe med dette å gjøre. For resten var hovedmotivet profitt, sa han.

Han naglet også en medtiltalt fra Løten som kjørte penger til Danmark.

– Han visste hva han var med på han og, sa 34-åringen.

For egen del sa han at han i teorien skulle sitte igjen med 4,50 kroner per gram, men at det ofte ikke ble slik.

– Politiet kunne gjøre beslag hos våre kunder, folk kunne nekte å betale. Det måtte jeg ta på min regning som skulle betale leverandørene i Danmark. De aksepterte ikke slike forklaringer, sa han i retten.