Hopper for Norges første VM-gull

Totningen Maren Lundby er bare 20 år, men allerede en veteran i VM-sammenheng. I Falun vil hun ta Norges første VM-gull i hopp på kvinnesiden.

Maren Lundby i Falun

GULLKANDIDAT FRA TOTEN: Maren Lundby er offensiv foran VM-hoppingen i Falun.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Hun VM-debuterte i Liberec i 2009 da hun bare var 14 år gammel. Seks år senere er Maren Lundby fra Kolbukameratene og Lillehammerhopp klar for sitt fjerde verdensmesterskap.

Fredag hopper hun for gull i hoppbakken i Falun.

Vil kjempe om medaljer

20-åringen tror erfaringen fra andre mesterskap er god å ha med seg.

– Jeg tror det er veldig viktig. Jeg har vært med på dette før og kan bruke energien min på det jeg skal bruke den på, nemlig å konsentrere meg om det jeg skal gjøre i bakken, sier Lundby.

I VM i 2013 kom hun på 25.plass, i 2011 på 11.plas, mens hun i debuten i 2009 tok en 22.plass.

– Jeg er nok litt mer komfortabel nå. I Liberec var jeg mer spent og hadde mindre forhåpninger enn jeg har nå. Jeg er her for å kjempe om medaljer. Det var ikke målet i Liberec, sier Lundby til NTB.

God på trening

Hun er eneste norske hoppjente som har besøkt seierspallen denne sesongen. For to uker siden tok hun tredjeplassen i verdenscuprennet i Romania og viste at hun kan bli en utfordrer til favorittene Daniela Iraschko-Stolz (Østerrike), Sara Takanashi (Japan) og Carina Vogt (Tyskland).

– Jeg har vist på trening at jeg kan slå dem. Det gir en god følelse å vise at jeg kan kjempe med de aller beste.

Hun vet hva som må til for at hun skal stabilisere seg i toppen.

– Jeg må få mer kontroll på de tekniske tingene og kunne slippe meg løs. Stole på at det jeg kan er godt nok. Jeg gjør de beste hoppene mine på trening.

Lundby tror Norge også kan bite fra seg i den blandede lagkonkurransen, med to kvinnelige og to mannlige hoppere på hvert lag. For to år siden ble det fjerdeplass.

– Med en god dag for hele laget er vi med og kjemper, sier hun.