Politiet visste at drapssiktet var i Nederland

Den drapssiktede Kim Andreas Kristiansen gikk inn på politistasjonen i Rotterdam og fortalte selv at han er etterlyst. Det kan ta opp til to uker før han blir utlevert til Norge.

Olav Sørby under pressekonferanse om Øyer-drapet.

NÆRMERE SVAR: Konsitutert politimester Olav Sørby forteller at politiet nå er nærmere en oppklaring på hva som har skjedd i Øyer. Her fra en pressekonferanse i ettermiddag.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

– Det er ikke overraskende at han ble pågrepet i Nederland, forteller konstituert politimester ved Gudbrandsdal politidistrikt, Olav Sørby, på en pressekonferanse i ettermiddag.

Han sier at de har samarbeidet med nederlandsk politi de siste dagene.

– Vi hadde spor som tydet på at han kunne oppholde seg der, sier Sørby.

Han forteller at politiet har opplysninger om at den drapssiktede Kim Andreas Kristiansen har oppholdt seg i landet noen dager.

Meldte seg selv

Sørby forteller at den siktede selv meldte seg for politiet ved hovedstasjonen Doelwater midt i Rotterdam sentrum. Han blir trolig framstilt for varetektsfengsling i løpet av uka. Det melder den nederlandske tv-kanalen RTV Rijnmond. Kristiansen kommer til å sitte i varetekt inntil han blir utlevert til Norge. Dette kan ta inntil to uker, ifølge Sørby.

Politiet i Rotterdam bekrefter også at mannen har meldt seg og at han nå sitter i arrest i politihuset.

– Jeg kan bekrefte at en 23 år gammel norsk statsborger kom til oss kl 13 i dag og sa at han er ettersøkt i hjemlandet, sier pressetalsmann Roland Ekkers til NRK.

Sørby sier at det vil bli foretatt foreløpige avhør av den etterlyste, men at de endelige avhørene vil foregå i Norge på et senere tidspunkt. Politimesteren sier at Kristiansen har samtykket til utlevering.

Politiet nærmere oppklaring

Hvordan Kristiansen kom seg fra Norge til Nederland ønsker ikke Sørby gå nærmere inn på.

– De opplysningene vi har tyder på at han reiste fra landet kort tid etter at drapet skjedde, sier politimesteren.

Sørby vil ikke si noe om den drapssiktede har hatt medhjelpere for å forlate landet.

– Det er alt for tidlig å si noe om dette, sier han.

Nina Braathen Hjortdal

BISTANDSADVOKAT: Nina Braathen Hjortdal sier at familien er lettet og glade over at siktede er i live.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Sørby vil heller ikke kommentere hva den siktede har sagt til politiet, men mener at de nå er et vesentlig steg nærmere å få en oppklaring i saken.

Familien er lettet

Nina Braathen Hjortdal, bistandsadvokat for avdødes familie, forteller at de er lettet over å ha fått beskjed om at Kristiansen sitter varetektsfengslet i Rotterdam.

– De er glade for at han er i live og i tilsynelatende god form, sier hun til NRK.

Ifølge Dagbladet har 23-åringen allerede fått utnevnt en nederlandsk advokat og vedkommende skal sitte i møte med ham nå i ettermiddag.

Sørby vil ikke kommentere dette, men sier at det er prosedyre at siktede kjapt får advokat.

To uker lang jakt

Siktet Øyer-drapet

DRAPSSIKTET: Kim Andreas Kristiansen (23) er siktet for drap eller medvirkning til drap.

For nesten to uker siden fikk politiet tips om røykutvikling fra et bål ved en skogsvei ved Hafjell i Øyer. Her fant politiet levninger etter det som viste seg å være et dødt menneske.

Politiet startet drapsetterforskning, og etterlyste etter hvert stesønnen til den døde. Han ble mistenkt for drapet av mannen.

Politiet har jaktet på mannen i nesten 14 dager, og har kommet med flere oppfordringer om at han må melde seg. Mandag meldte Kristiansen seg for politiet i Rotterdam i Nederland.

Politiet vil fortsatt ikke si noe mer om hvor drapet skjedde.