Hopp til innhold

Holder 700 sauer hjemme på grunn av ulv

Ronny Nygård venter på at han skal kunne sende 700 sauer ut på beite. Foreløpig må sauene gå på innmark på grunn av ulvens herjinger.

Ronny Nygård

FRYKTER ULVEN: Sauebonde Ronny Nygård fortviler over ulvens herjinger, og må foreløpig holde sine sauer på innmark.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

– Jeg kan ha de på innmark i maks to uker før det begynner å gå utover vinterfôret. Jeg håper dette blir avklart fort, men jeg frykter det verste, sier sauebonde Ronny Nygård på Krabyskogen i Østre Toten.

Tatt 100 sau

Ulven som jaktes på i beiteområdene Hurdal og Gran på grensa mellom Akershus og Oppland har trolig drept nærmere 100 sauer så langt. Forsøket på å felle ulven pågår for fullt.

Sauekadaver etter ulveangrep i Gran

DØDE: Disse sauene ble funnet i Gran i forrige uke. De er bekreftet drept av ulv.

Foto: Privat

– Jeg har 700 sau på innmark her, og det må jeg ha på grunn av ulv. Den er i Totenåsen der vi slipper sauene, men jeg holder sauene hjemme til dette er avklart.

Nygård, som sto fram i Oppland Arbeiderblad i dag, skulle egentlig kjøre sauene sine ut på utmarksbeite på tirsdag, men nå er han en av flere som velger å holde sauene på innmark.

– Vi fikk beskjed om at det var ulv, og ble oppfordret til å holde sauen hjemme, og det gjør jeg til det er avklart.

Må vente

Sauebonde og styremedlem i Gran sauebeitelag, Kjetil Ulset, sa tidligere denne uka til NRK at han tror det er rundt 200 sauer ute på beite i området nå. Over 4000 flere skal ut på beite. Helga som var skulle egentlig være den store slipphelga, men med ulv i området må flere vente.

– Vi må få sauen på utmark hvis ikke gror det igjen. Sauen fortjener å komme seg ut på utmark etter å ha stått inne hele vinteren, sier Nygård.

Det har vært lite ulv i området tidligere. Ifølge Nygård har det vært snakk om streifulv for et par år siden, men den tok få sauer sammenlignet med ulven som nå er i området.

Han frykter at sauene spiser opp gresset på innmarksbeite før ulvesituasjonen er avklart.

– Hvis ikke dette blir avklart, så er det ikke greit å vite hva man skal gjøre. Da må jeg kjøpe fôr. To uker til skal jeg klare, men etter det er det slutt.

Flere saker fra Innlandet