– Et fyrverkeri av velment inkompetanse

Arne Hjeltnes fant inspirasjon i stupetårnskandalen i Hamar. Han mener dette er et eksempel på prestisjeprosjekter som ender skrekkelig galt.

Hjeltnes med bok om stupetårnet i Hamar

Arne Hjeltnes lot seg inspirere av stupetårnskandalen i Hamar. Fredag lanseres romanen 'Stupetårnet'

Foto: Torunn Myhre / NRK

– Selv om stupetårnhistorien er fra Hamar, finnes det slike saker i ulik skala i alle kommuner i Norge, sier Arne Hjeltnes.

Han har skrevet bok om stupetårnskandalen i Hamar. Her harseleres det fritt med entusiastiske og inkompetente politikere som blåser et lite og enkelt prosjekt ut av alle proporsjoner.

– Når mange interesser melder seg, begynner ballen å rulle i stor fart. Ideen om det vesle stupebrettet forsvinner i den store prosessen, og jeg syntes at denne historien kunne minne om en roman fra Kommune-Norge, forklarer han.

Han mener historien om stupetårnet en symboliserer et større norsk fenomen.

Se tv-innslag med Arne Hjeltnes og stupetårnet nederste i saken.

Farlige krefter

Arne HJeltnes tok selfie foran stupetårnet

Arne Hjeltnes sitt første møte med stupetårnet krevde en selfie.

Foto: Torunn Myhre / NRK

Boka handler om gymlærer og stupeentusiast Normann Koggen, og hovedpersonens navn er en tydelig referanse til Koigen i Hamar, der stupeanlegget skal ligge.

– Koggen er en ildsjel som samler inn penger for å sette opp et stupebrett. Men prosjektet eskalerer når han tar det med seg til kommunen og møter ambisiøse lokalpolitikere, velmenende inkompetanse og tungt byråkrati.

Boka er ingen fremstilling av virkeligheten i sort og hvitt. Hjeltnes tegner et bilde av entusiasme og interesse, men i kommunale former kan dette være negative krefter.

– Stupetårnet var et snilt og velmenende prosjekt og det er ingen skurker i Hamar kommune eller i boka. Det er synd at det gikk så galt på veien, men jeg håper kommunen får det ferdig slik at folk får bruke anlegget.

Studerte møtereferat

Det var under en lunsj på Kagge forlag at prosjektet kom på banen. Stupeskandalen var et tema rundt lunsjbordet og Hjeltnes mente saken kunne minne om en roman. Da fikk han beskjed av forlagsdirektør Anne Gaathaug om å skrive boka.

Dermed måtte han sette seg inn i saken, og det var ikke nødvendigvis enkelt.

– Jeg måtte lese kommunereferater og det er i utgangspunktet ikke noe godt utgangspunkt for en bok. Men jeg tror at denne saken symboliserer noe som folk ofte lurer på, og det er vanskelig å forstå hvorfor en vei eller et kulturhus blir mange ganger så dyrt som budsjettet tilsier. Det prøver jeg å gi et svar på i denne boka.

– Tar det med et smil

Ordføreren tar boka med godt humør

Hamarordfører Morten Aspeli tar boka med godt humør.

Foto: Torunn Myhre / NRK

Ordfører i Hamar, Morten Aspeli, synes det er morsomt at Hjeltnes harselerer over prosessen han selv har vært en sentral del av.

– Det som har skjedd skal vi ta på alvor og lære av, men det er viktig å bevare smilet uansett hva som har skjedd. Det vil denne boka hjelpe til med å gjøre, men nå gleder vi oss mest til å få ferdig det fantastiske stupeanlegget vårt til neste sommer, sier han.

Hjeltnes mener stupetårnskandalen kan brukes til å oppsummere samfunnet vårt i dag. Det håper han kan være til ettertanke for dem som leser boka hans.

– Ikke alle prosjekter må involvere konsulenter, kommuneansatte og millioner av kroner. Noen ganger kan man bare sette opp et stupetårn og la det være med det. Slikt sett er dette blitt et interessant tidsbilde på tiden vi lever i.

Stupetårnskandalen i Hamar har inspirert komiker og forfatter Arne Hjeltnes. For hvordan kan ideen om et stupetårn til 1,5 millioner ende opp i en gedigen millionskandale, undret han. 
Dermed ble det bok. 
UT: Boka lanseres i Hamar fredag.
Det måtte bli en selfie.da forfatteren møtte norges mest omtalte stupetårn. 
SYNK. FØRSTE GANG EG SER DET LIVE.
skandaleprosjektet i Hamar ble en snakkis også hos Kagge forlag.og endret skriveplanene hans: 
SYNK:.ja og den skal du skrive.
BILDE.DET SER VELDIG FINT UT DÅ.
Det begynte med ideen om et stupetårn til 1,5 millioner kroner 
SYNK: klistremerke.
for akkurat som i boka til Hjeltnes økte prosjektet både i omfang og kostnader. 
Når stupetårnet endelig havner her.ender summen sansynligvis på 25 millioner: 
SYNK: 
Hamarordføeren har i alvor kallt stupetårnet en skandale.men ser at det kan bli god humor.

VED KOIGEN: Arne Hjeltnes er første gang ved Koigen i Hamar der stupeanlegget skal bygges.