Kinesiske barn blir OL-hoppere i Trysil-bakker

De har aldri hatt ski på beina før, men i Borgbakkene i Trysil skal 10 kinesiske ungdommer lære å bli skihoppere innen OL i 2022.

Borgbakkene i Trysil

HER STARTER OL-DRØMMEN: I Borgbakkene i Trysil skal 10 kinesiske ungdommer i alderen 13 til 17 år starte ferden fra null skierfaring til OL-deltagelse i 2022.

Foto: Martin Lutnæs

15. november vil 10 kinesiske ungdommer møte både ski og hoppbakker for aller første gang. I seg selv kanskje ikke så spesielt, men de 10 ungdommene har et mål som er høyst uvanlig. De skal nemlig etter planen utgjøre Kinas hopplandslag i OL i 2022, på hjemmebane i Beijing.

– Vrient, men ikke umulig

Men er det i det hele tatt mulig å gjøre skihoppere av ungdommer som aldri har hatt ski på beina før? Ja, mener Norges hoppsjef, Clas Brede Bråthen:

– Det blir vanskelig, men vi hadde ikke tatt på oss det her hvis vi ikke trodde det var mulig, sier Bråthen.

Ifølge Dagbladet har det norske skiforbundet tegnet en millionavtale med kineserne. Til gjengjeld skal det norske hoppmiljøet gjøre hva de kan for at Kina skal bli en hoppnasjon, nærmest på rekordtid.

Skiforbundet har allerede vært i Kina og håndplukket 10 unge atleter, som de mener har de beste forutsetningene for å lykkes i skibakken.

Starter med skilek

Men når ungdommene fra 13 til 17 år kommer til Trysil for aller første gang i november, må de begynne helt fra bunnen av:

Clas Brede Bråthen

UTFORDRING: Clas Brede Bråthen, hoppsjef i skiforbundet, mener det blir utfordrende, men langt fra umulig, å skape skihoppere av 10 kinesiske ungdommer uten skierfaring.

Foto: Ole Martin Sponberg / NRK

– De må begynne med å finne skigleden gjennom skileken og utfordringene knyttet til det. Så får de komme seg til hoppbakken i Trysil litt etter hvert, ta og føle litt på det, men det skjer nok ikke første uka, sier Bråthen og ler.

En sterk skikultur og gode fasiliteter gjorde at Trysil ble valgt som en base for de kommende kinesiske OL-utøverne.

Gleder seg

– Det blir morsomt å få kontakt med en helt ny gruppe utøvere, og ikke minst at de starter helt på "scratch". Det er jo meget spesielt, sier Arnfinn Kalfoss, hopptrener i Trysilgutten IL. Han gleder seg til å ta imot de 10 kinesiske kommende hopperne, som har null skierfaring:

– Vi må vel begynne der alle andre begynner, på flatmark, å lære litt om fraspark, balanse og tyngdeoverføring, sier Kalfoss.

Størst sjanser for jentene

Kina satset knallhardt på mange idretter de visste lite om foran sommer-OL i Beijing i 2008. Det ga suksess, for vertslandet ble beste nasjon sammenlagt den gang med 51 gullmedaljer.

Clas Brede Bråthen tror det skal bli tøft for kineserne å hevde seg helt i toppen i skihopp, spesielt på herresiden.

– Men på jentesiden tror vi at man kan nå veldig høyt i løpet av relativt kort tid, sier sportssjefen. Den største utfordringen blir om de har nok mot:

– Hovedutfordringen blir å tørre å gjøre det som skal til for å hoppe langt på ski med lav fart. Det handler veldig enkelt forklart om å tørre å være nok over skia ut på kulspissen, sier Clas Brede Bråthen.