Hopp til innhold

Her skal 16.000 birkebeinere starte om to uker

Om to uker skal 16.000 skiløpere gå fra Rena til Lillehammer under Birkebeinerrennet. I dag er startområdet på Rena et stort sørpehull.

Slaps på birkenstarten

Dette er snøen på Tingstadjordet på Rena, hvor starten på Birkebeinerrennet går.

Aldri har februar vært så varm i Hedmark og Oppland som i år. I Ringsaker har gjennomsnittstemperaturen vært ni grader varmere enn normalt, og mildværet skal fortsette i hele neste uke.

Vadeføre

På den siste dagen i februar er det lite som tyder på at det er smurning av typen blå som skal under skiene når det 54 kilometer lange skirennet er i gang.

birken

Rennleder i Birken, Sølvi Amundsen Aas graver fram slapset som ligger under snøen.

Foto: Halvor Mykleby / NRK

– Dette er det laveste punktet i løypa. Her ligger det vann rett under snøen og isen, sier rennleder i Birken, Sølvi Amundsen Aas.

For der startskuddet til Birkebeinerrennet skal gå er det ikke engang klisterføre.

Har du noe smøretips?

– Her oppi blir det vel vadere, spøker hun.

Om du nå ble nervøs for at du må starte Birken i en stor vanndam, fortvil ikke.

– Vi skal grøfte ut og drenere vannet bort til bekken, så bli dette bra til starten går, forteller hun.

Overvann

Det er godt med snø i birkebeinertraseen og på fjellet, men det er fare for at det kan bli mye overvann på myrene ned mot Lillehammer, om mildværet ikke gir seg den siste uka før start.

Tross dagens plaskeføre blir ikke starten fra Rena flyttet.

– Vi har vurdert det, men vi har funnet ut at vi klarer å kjøre starten som normalt, sier hun.

Ni grader varmere

Slik har Innlandsvinteren vært: På fjellet finner folk nesten ikke hyttene sine igjen på grunn av all snøen. I lavlandet er det bart eller sørpe. Aldri har det vært varmere enn i år. I desember, januar og nå i februar.

Værstasjonen på Kise på Hedmarken melder om plussgrader i gjennomsnitt for februar måned. Nesten en varmegrad har det vært her i snitt, og det er ni grader varmere enn normalt.

– Det har vært uvanlig mildt i Hedmark og Oppland i vinter, men det er ikke rekord. Februar i 1990 er en rekord det er vanskelig å slå, og det er den mildeste februar noensinne, sier statsmeteorolog, Terje Alsvik Walløe.

Selv om det ikke har vært varmerekord i februar er det flere plasser som har slått gamle rekorder når det gjelder regn.

– Vi har hatt mange sørlige og østlige vinder i februar, og det har gitt en jevn tilførsel med mye nedbør. På Biri og Lillehammer er den gamle nedbørsrekorden slått, forteller han.

Birkebeinerrennet

Det er trangt om plassen på startstreken i Birken. I år kan det i tillegg bli svært vått. Bildet er fra et tidligere renn.

Foto: Simen Sveen / NRK