Her lærer elevene å svømme i iskaldt vann

VINGROM (NRK): – Dette er den beste forsikringen mot drukning. Det er ute i kaldt vann de fleste dødelige drukningsulykkene skjer, sier initiativtager.

Utesvømming

ISKALD BEREGNING: Ingrid Lundgaard og Martine Granby skal lære å ha kontrollen i det kalde vannet, og lære og kjenne sine egne begrensninger. Her svømmer elevene i 7,5 grader, ikledd ullundertøy og vinddress.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

For fjerde året på rad driver svømmelærer Bente Wäinösdatter Laakso og de andre lærerne ved Vingrom skole svømmetrening for elevene - i Mjøsa. Undervisningen foregår ute uansett vær, og pågår helt fram til isen legger seg. Når isen begynner og åpne seg etter påske, starter treningen igjen.

– Vårt hovedfokus med dette, er at elevene skal lære seg å kontrollere egne bevegelser, kropp og pust når de blir utsatt for det iskalde sjokket når de hopper i vannet, forteller Laakso.

Utesvømming

PÅDRIVER: Bente Lakso instruerer fra brygga. - Her har vi fullt overblikk på elevene og kan raskt se om noen bør gå på land, sier hun. Flere av lærerne svømmer også, og sier det er viktig at de er sammen med elevene om dette.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

– De fleste drukningsulykker skjer nær land

Bente Wäinösdatter Laakso forteller at de også trener i elva Rinna, som renner like ved skolen. Elevene trener på å forsere elva, med og uten klær og sko, og med ulike typer redningsvester. De øver på å hoppe fra båt, og på å finne raskeste vei til et sted der de kan komme seg opp på land.

Sammen med lærere ved Vingrom skole har Laakso laget undervisningsopplegget for elevene.

– Vi ønsket å formalisere dette med utesvømming, derfor er det nå en del av timeplanen til alle elevene på skolen. Men jeg vil understreke at det er frivillig for elevene å bade, vi tvinger ingen. Vi har også fått en formell godkjennelse fra foreldrene, sier rektor Ketil Elvevold.

Han legger til at han ikke har fått én negativ telefon fra foreldrene.

Utesvømming

HOPP I DET: - Det er kaldt, men deilig etterpå, sier elevene, som uten å nøle hopper ut i vannet fra brygga. De heier på hverandre, og betegner svømmingen som "et positivt gruppepress".

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Udir: Vil vurdere utesvømming fra første klasse

Fra 01.08.17 kom det obligatoriske ferdighetsprøver i svømming som skal gjennomføres fra første til fjerde trinn. Prøvene går på vanntilvenning og svømmedyktighet. Men det er ikke før etter sjuende trinn at man har kompetansemål som handler om å «praktisere trygg ferdsel og gjere risiko- og sikkerheitsvurderingar i, ved og på vatn under varierte vêrforhold».

– Vi skal revidere læreplanmålene i alle fag i grunnskolen – også kroppsøving, og dette med øving i kaldt vann er et innspill vi vil ta med oss. Det kan være relevant å innføre et slikt kompetansekrav på tidligere trinn enn i dag, sier Reidunn Aarre Matthiessen, seniorrådgiver i Utdanningsdirektoratet.

Norges Livredningsselskap har lenge jobbet med å få mer utesvømming som en del av skolehverdagen for norske elever. De er fornøyde med det nye kompetansemålet på sjuende trinn, men skulle gjerne hatt enda mer fokus på svømming og livredning i kaldt vann.

– Alt for få skoler har fokus på å svømme ute i kaldt vann, og det er nok varierende i hvor stor grad kompetansemålet etter sjuende trinn oppnås. Svømmetrening, slik den er i dag, er ikke koblet til friluftsliv og uteaktiviteter. Svømmeopplæring skjer i svømmehallen, men det er ute ulykkene skjer, sier han.