Hopp til innhold

I dag skriver disse jentene historie

I dag arrangeres historiens første verdenscuprenn i kombinert for kvinner. Hele det norske landslaget kommer fra to små kommuner i Nord-Østerdal og de gleder seg stort.

Norges kombinertlandslag for kvinner på Pallen på Beitostølen.

Mari Leinan Lund, Gyda Westvold og Marte Leinan Lund har alle tre vokst opp i Nord-Østerdal. De sto sammen på pallen etter sesongåpningen på Beitostølen og nå skal de delta i verdenscupen.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Konkurranser er jo det morsomste vi driver med, sier Mari Leinan Lund.

21-åringen er storesøster på kombinertlandslaget – bokstavelig talt. Sammen med lillesøster Marte Leinan Lund (19) og Gyda Westvold Hansen (18) har hun lagt grunnlaget for det som kan bli en eventyrlig vinter for det norske laget.

For nå brytes barrierene. I dag er det verdenscup i Ramsau, senere i vinter er det VM i Oberstdorf.

– Dette er jo viktig for å føle at vi driver med en «ordentlig» idrett, sier Mari.

Sterk kultur for vinteridrett

Søstrene Leinan Lund kommer fra Tolga og Westvold Hansen er fra nabokommunen Os. Nærmere bestemt Dalsbygda. Foreløpig er det kusine-Therese som er familiens store gullgrossist, men nå følger den unge kombinertløperen etter.

Sportssjef i kombinert, Ivar Stuan

Sportssjef for kombinertlandslaget, Ivar Stuan er glad for at kvinnene endelig kan delta i internasjonale konkurranser på øverste nivå.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Det er enormt god kultur for skiidrett i Nord-Østerdal. Og det er nok det vi ser at har blomstra i disse jentene, sier Ivar Stuan.

Han er sportssjef i kombinert og selv fra fylket som en gang het Hedmark. Han spøker med at terskelen er høg for deltagere fra andre deler av landet, dersom de vil inn på landslaget.

– Vi kommer fra et veldig godt miljø med mange ildsjeler og godt samarbeid mellom de forskjellige klubbene. Vi har fått lov til å leke og ha det moro, sier Mari Leinan Lund.

– Også hjelper det på at snøen for det meste kommer tidlig, sier Gyda Westvold Hansen.

Gyda Westvold Hansen som barn

Gyda Westvold Hansen var tidlig ute på ski. Hun drev både med fotball, Langrenn, turn og hopp før hun til slutt satset på kombinert.

Mari og Marte Leinan Lund som barn

Marte og Mari Leinan Lund har alltid trent sammen. De ser stort sett bare fordeler ved å være søstre i samme idrett.

Kvinnene på kombinert landslaget løper i Tolga

De tre jentene fra Os og Tolga trener sammen både når de er i Trondheim, der de bor til vanlig, og når de er hjemme i Nord-Østerdal. Her er de på løpetur ved hoppbakkene i Tolga.

Kvinnene på kombinert landslaget på løpetur i Tolga

På løpetur gjennom skogen i Tolga. Gyda Westvold Hansen, Marte Leinan Lund og Mari Leinan Lund synes det er lettere å telle treningstimer de har hver for seg, enn sammen. Det er nemlig de fleste.

Gode resultater

Det er Westvold Hansen som har vært i best form til nå i vinter. Hun har stått på toppen av pallen i alle de nasjonale konkurransene i år.

Nå er det verden hun skal konkurrere med.

Norgescup langrenn Lillehammer

Gyda Westvold Hansen vant med halvannet minutt på Sjusjøen tidligere i desember. Hun vant foran Marte Leinan Lund og Mari Leinan Lund.

Foto: Heiko Junge / NTB

– Målet for helga er å gjøre et ordentlig godt skihopp, så gå fort på ski etterpå, sier hun.

Og i kombinert er det som kjent nøkkelen til suksess.

– Vi vet at vårt lag har gjort stor framgang i år, men regner jo med at konkurrentene har gjort det samme. Det er utøvere fra flere nasjoner som vil være med og kjempe om topplasserinene, sier sportssjef Stuan.

Foruten de tre landslagsutøverne er også to andre kvalifisert for det historiske rennet i Ramsau.

Hanna Midtsundstad (21) fra Våler, og den eneste som ikke er fra Hedmark, Mille Moen Flatla (19) fra Bærumklubben Jardar.

Hanna Midtsundstad (t.v.) og Mille Moen Flatla på oppløpet under kombinert langrenn på Sjusjøen.

Hanna Midtsundstad (t.v.) kom på tredjeplass foran Mille Moen Flatla i kombinert langrenn 5 km kvinner på Natrudstilen på Sjusjøen i begynnelsen av desember. De to skal også være med i verdenscupen.

Foto: Heiko Junge / NTB

Endelig internasjonale toppkonkurranser

Alle fem har deltatt i norgescup og i kontinentalcup. Men nå skal de altså gjøre noe ingen kvinner har gjort før dem.

– Det er jo på tide, og i likestillingens navn burde det skjedd mye før, sier sportssjef Ivar Stuan.

Han mener at det ikke har skjedd før vitner om konservative holdninger.

Hans Vinjarengen i svevet under en kombinertkonkurranse i Holmenkollen.

Hans Vinjarengen var en norsk kombinertløper på 1920- og 30-tallet. Han tok sølv i kombinert under OL 1928 i St. Moritz. Den gang måtte alle delta i kombinert. Her hopper han i Holmenkollen i 1938.

Foto: NTB / NTB

– I OL i 1928 måtte alle skihoppere og langrennsløpere stille i kombinert. Så det blir jo litt snudd på hodet i dette tilfellet. Men vi nyter nå godt av det som har skjedd i hoppsporten. Det er ingen tvil om at Anette Sagen og de andre kvinnelige hopperne har brøytet veg for kombinert.

Selv tenker ikke jentene så mye på at de er i ferd med å bli skrevet inn i historiebøkene.

– Vi går vel ikke akkurat og tenker på at vi er historiske, men det er klart det er stas å få være med på dette, sier Marte Leinan Lund.

Vinterens store mål

27. februar 2021 blir nok en barriere brutt. Da står kombinert for kvinner på programmet under VM i Oberstdorf.

Landslaget har som mål å ta èn medalje i det som blir vinterens største mål .

– Jeg håper i alle fall å kunne bite godt ifra meg, sier Marte Leinan Lund.

Herrene går flere renn i løpet av ei verdenscuphelg. De har flere øvelser under VM og IOC har foreløpig sagt nei til kvinnelig kombinert i OL. Men steg for steg tas mot nok en likestilt sport og Stuan ser for seg raske endringer.

– Vi håper på to renn neste år, og tre renn allerede i VM i Trondheim i 2025. Dette skal bli en like sterk gren som det kombinert for menn er. Og det tror jeg vi skal få til.

Det historiske rennet fra Ramsau kan du se her, eller høre direkte i radiokanalen NRK Sport.

Direkte fra Ramsau, Østerrike.
Kommentatorer: Pål Thomassen og Fred Børre Lundberg.

Direkte fra Ramsau, Østerrike. Kommentatorer: Pål Thomassen og Fred Børre Lundberg.

Flere saker fra Innlandet