Her kan du gå på ski i helga

Klør det i langrennsbein og armer? Det finnes muligheter for å gå på ski de neste dagene.

Skiføre på Sjusjøen

STRÅLER: f.v: Silja Håkonsen Koteng, Anja Jevnesveen, Henrik Jevnesveen, Simen Kornelius Håkonsen Koteng og Trine Håkonsen går på ski på Sjusjøen i dag.

Foto: Hans Andreas Solbakken / NRK

– Nå får jeg testa de nye skia mine!

Henrik Jevnesveen (8) gliser bredt. Han gleder seg over at det allerede nå er mulig å gå på ski på Sjusjøen.

Der er det nemlig langrennsåpning denne helga, med kunstsnø riktignok. Men de har også fått litt fra oven etter at det snødde i går.

Selv om de færreste har løyper klare på denne tiden av året, er det noen flere destinasjoner du kan plotte inn på GPS'en i jakten på skiføre.

– Snøballkrigen er godt i gang her!

I Synnfjellet i Nordre Land er folk allerede observert på ski. Det kommer ikke som noen overraskelse på daglig leder ved Spåtind Sport Hotel, Elisabet Hildur Haraldsdottir.

Barn på Spåtind

KOSER SEG: Vårind, Viljar og Adrian nyter skiføret på Såptind.

Foto: Maj Elin Storeide

– Synnfjellet er en av de mest snøsikre turiststedene i Norge. I år kan du altså gå på ski og kaste snøballer i høstferien.

Også i Skjåk er det mulig å ta seg en tur med staver og ski. En 3 kilometer lang løype ligger fersk og klar ved Grotli Fjellhytter.

For å få til føre på denne tiden, er det flere metoder som kan brukes. Spredning av lagret og nyprodusert snø gir muligheten der det ikke har falt nok ned fra himmelen.

Snøkanon Sjusjøen

FULL SPRUT: Snøkanonen på Sjusjøen gjør sitt for tilfredsstille de tilreisende.

Foto: Hans Andreas Solbakken / NRK

Viktig for turistnæringen å være tidlig ute

Beitostølen åpner sin tidlig-langrennsløype den 1. november. De har spesielle krav til bredde og ekstra plass, fordi de arrangerer internasjonale skirenn og har verdenscupåpningen.

– Vi har lagret 33.000 kubikk med snø og kan garantere fem kilometer med langrennsløype fra den 1. november. I tillegg snølegger vi stadion, standplass for skiskyting, strafferunder og oppvarmingsløype, sier Erik Østli på Beitostølen.

Tidligløypene viktige for økonomien hos skisenterene i Norge.

– Ja, det er ekstremt viktig med treningssamlinger på tidligsnø, det er bra for omsetningen, sier Østli.

Skiløype av lagret snø i Trysil

TIDLIGSNØ: Trysil legger 6,5 km med langrennsløyper hver høst.

Foto: Olve Norderhaug

I Trysil åpnes 6,5 kilometer med langrennsløyper, og sannsynligvis også en skicrossløype, lørdag 26. oktober.

– Vi ligger godt an. I tillegg til mange skiklubber fra hele østlandsområdet, kommer både skiskytterlandslaget og kombinertlandslaget for å ha treningssamlinger her i november, sier Gro Kveldro Bruksås i Destinasjon Trysil.

For de som ikke vil gå rundt og rundt, og muligens i kø, i tidligsnø-løypene, så er det naturlig snø flere steder i høyfjellet nå. På Grotli i Skjåk har løypemaskina vært ute i dag.

Gamle Geirangerveien

LØYPE: Årets første skispor i Skjåk er kjørt opp fra hotellet på Grotli og 3 km vestover langs gamle Geirangerveien.

Foto: Grotli Fjellhytter

Måtte stenge på grunn av for mye snø

Enkelte steder er det faktisk for mye snø.

Turisthytta Rondvassbu i Rondane, som tar i mot tur-gjester på sommeren og høsten, stengte dørene midt i høstferien tidligere denne uka på grunn av all snøen.

Da hadde det kommet en meter nysnø på Rondvassbu. Men for de som vil til høyfjellet og bevege seg i snø utenom alle løyper, så er selvbetjeningshytta ved Rondvassbu tilgjengelig.

Snø på Rondvassbu

FOR MYE: Turisthytta på Rondvassbu stengte dørene da det kom store mengder snø denne uka.

Foto: NRK