Her er brillenes konge!

Dersom du jakter på nye briller, kan disse elgbrillene kanskje være noe for deg.

Lager elgbriller

BEHOLDER FATNINGEN: Av et vanlig elggevir kan optiker Rob de Jong produsere lekre viltbriller.

– Vi bor i et jaktområde, og folk spiser elgkjøtt. Jeg tenker at det er morsomt når en jeger skyter en elg, at han kan ta med geviret til meg og at jeg kan lage briller av det, sier Rob de Jong til NRK.

Den nederlandsk optikeren i Ringebu i Oppland har nemlig i lengre tid produsert brilleinnfatninger av horn og gevir fra både reinsdyr og elg.

– Elgen er skogens konge. Jeg synes det er fantastisk å ha elginnfatninger på nesen, sier de Jong.

Fra Gauda til Gudbrandsdalen

59-åringen flyttet fra osteområdet Gauda i Nederland til Gudbrandsdalen i 2006. Det var særlig den flotte norske naturen og dyrelivet som trakk ham dit.

De Jong vedgår at han er litt mer enn gjennomsnittlig interessert i horn og gevirer. De spesielle brilleinnfatningerneproduserer han i det lille verkstedet sitt i uthuset hjemme i Ringebu. Og interessen for de spesielle brillene skal være stor.

– Jeg vet at folk er interesserte. Jeg har masse kunder som spør om dette, sier han.

Elgbriller2

HÅNDLAGDE: De spesielle brilleinnfatningene av horn og gevirer produserer Rob de Jong i sitt lille verksted i uthuset hjemme i Ringebu.

Foto: Geir Bernhard Randby / NRK

Hvorfor ikke elg?

Rob de Jongs forkjærlighet for beinmaterialet har vært klart lenge.

I 30 år har han nemlig solgt hornbriller fra vannbøffelhorn. Derfor var ikke veien lang fra elgbrilleidèen kom i fjor, til elgbrillene ble en realitet i år.

– Med alle de billige brilleinnfatningene du kan få kjøpt - er du ikke redd for at disse eksklusive brilleinnfatningene blir for dyre da?

– Nei, det tror jeg ikke. Jegere kjøper dyre kniver med beinskaft og har elggevir på veggen. Derfor tror jeg jegere synes det er morsomt også med briller laget av gevir fra dyr de har skutt selv, forteller de Jong.

En innfatning kan koste omlag 6.000 kroner, men den kreative optikeren hevder det ikke er mangel på kunder tross prisen.

– Nei, jeg har mange kunder som kjøper av meg, og hver uke får jeg spørsmål fra folk om hvor de kan få tak i elgbriller. Spesielt er det mange Oslo-folk som liker disse brillene godt, avslutter de Jong.