Her blir dronningens hjem gjenreist

LILLEHAMMER (NRK): I dag ble dronning Sonjas barndomshjem flyttet fra Oslo til Maihaugen hvor huset skal settes opp og stilles ut på museet.

I dag ble Dronning Sonjas barndomshjem heist på plass på Maihaugen i Lillehammer.

HEIST PÅ PLASS: Første del av barndomshjemmet til Dronning Sonja ble heist på plass på Maihaugen fredag. Foto: Knut Røsrud.

Dronning Sonja vokste opp i et funkishus fra 1935 på Vinderen i Oslo. På grunn av utbygging i området på Vinderen skulle barndomshjemmet til dronningen rives. Men for å bevare huset og dets historiske verdi ble det gjort avtale om at huset skulle flyttes til Maihaugen. I dag kom bestanddelene frem til museet.

Dronning Sonja

BARNESJARM: Dronning Sonja vokste opp som Sonja Haraldsen på Vinderen i Oslo, og skulle vise seg å bli en svært folkekjær dronning. Dronningen har tatt godt vare på gjenstander og dokumentasjon om hennes barndomshjem, det gjør at man vil klare å gjenreise huset på mest mulig korrekt måte.

Foto: Arkiv / NTB scanpix

– Nå har alle delene kommet og man jobber med å heise delene opp, sier konservator Else Braut.

Hjem som samler de kongelige og folket

Braut sier at huset passer svært godt inn i Maihaugens samling «Boligfeltet», som viser hjem fra ulike tidsepoker. «Boligfeltet» er en av de mest populære attraksjonene på Maihaugen med opp mot 100.000 besøkende hvert år.

– For oss så blir hjemmet en naturlig del av den samlingen. Samtidig forteller jo også huset om norsk historie i endringstid, og det er som om folket og de kongelige møtes i huset vårt, sier Braut.

Dronningens barndomshjem

TO PEISER: En verneverdig peis er blant det mest verdifulle interiøret i barndomshjemmet til dronningen. Peisen har flere malerier, og var svært vanskelig å få fraktet uskadet fra Oslo til Maihaugen og Lillehammer. Peisen på bildet er den andre peisen.

Foto: Ole Martin Sponberg / NRK

Dronningens barndomshjem skal representere 1930-tallet i «Boligfeltet». Det blir lagt vekt på minner knyttet til huset og perioden 1935 til 1968.

– Dronningen har både bilder og dokumentasjon og husker godt fra hjemmet sitt. Hun har også en god del gjenstander, og det gjør at vi får rekonstruert hjemmet slik som det var opprinnelig, sier en begeistret Jostein Skurdal, administrerende direktør for Stiftelsen Lillehammer museum.

Barndomshjemmet til dronning Sonja

DRONNINGHJEM: Dette funkishuset er barndomshjemmet til dronning Sonja. Huset er fra 1935 og har stått på Vinderen i Oslo.

Foto: Birgitte Wold Ingebretsen

Snø og mørke skaper problemer

Det har vært en vanskelig prosess å flytte et så stort hus fra Oslo til Lillehammer.

– Jobben er veldig krevende fordi dette er et hus fra 1935. Og vi vet ikke hvordan tømmermesteren den gang tenkte. Det ser vi ikke før vi får åpnet noen konstruksjoner og finner ut hvordan dette skal tas fra hverandre og settes sammen igjen, sier byggmester Bjørn Løken i Nordic Crane som flytter huset.

At snøen og novembermørket har ankommet Lillehammer skaper også visse problemer for prosjektet.

– Det er også en utfordring. Og vi er nødt til å jobbe med dette før det blir mørkt, vi må ha klart dagslys når vi ser hvordan dette glir sammen, sier han.

Torgeir Korpberget, avd leder Maihaugen og Bjørn Løken, byggmester

BYGGEDUO: Torgeir Korpberget, avdelingsleder for drift og bygningsvern ved Maihaugen og Bjørn Løken, byggmester, er svært begeistret for prosjektet. Men de presiserer at det krever mye jobb og detaljplanlegging å få dronningens barndomshjem gjenreist på helt korrekt måte.

Foto: Ole Martin Sponberg / NRK

Viktig i et markedshensyn

Torgeir Korpberget, avdelingsleder for drift og bygningsvern ved Maihaugen, tror huset vil tilføre Maihaugen en betydelig markedsverdi.

– Kongefamilien og dronningen har stor interesse, og det er et hus som både har spennende ting og forteller en givende historie. En historie for alle, enten man er rojalist eller ei. Så det er en viktig mulighet for oss som vi tror trekker folk, mener han.

Når vil så huset stå ferdig på Maihaugen?

– Hvis værgudene spiller på lag har jeg tro på at vi har tett tak på huset om en eller halvannen uke. Det store målet er imidlertid at huset er ferdig restaurert slik at det kan åpnes for publikum på kongeparets gullbryllupsdag i august 2018, sier Torgeir Korpberget.