– Det er et kjempestort problem. Hver eneste helg har vi hendelser som er relatert til at folk er i nærheten av vaiere og tråkkemaskinene i anleggene.
Det sier markedssjef Veslemøy Eineteig Wedum i selskapet Alpinco som eier anleggene i Hafjell og Kvitfjell.
Når alpinbakkene stenger om kvelden, startet nemlig prepareringen med tråkkemaskiner.
Flere steder sikres maskinene med stålvaiere som festes høyt oppe i anlegget eller i toppen av utforkjøringer. Dermed kan man preparere nedover i svært bratt terreng.
TOTALFORBUD: Det er totalforbud mot å kjøre i anleggene etter stengetid, forteller markedssjef i Alpinco, Veslemøy Eineteig Wedum.
Foto: Terje Gording Hong / NRKLivsfarlig
For fire år siden ble en mann i 30-årene alvorlig skadet i en ulykke i Hafjell som skjedde etter at bakkene var stengt.
– Dersom man kommer på ski eller kjelke i mørket kan man ikke nødvendigvis se disse vaierne. De kan rett og slett være livsfarlig å kjøre på. Derfor er det totalforbud mot å kjøre i anleggene etter stengetid, sier Wedum.
MØRKT: Vaieren som hjelper tråkkemaskinen opp alpinbakken er svært vanskelig å se i mørket.
Foto: Terje Gording Hong / NRK
Det er særlig i helgene at de opplever at mange bruker alpinbakkene etter stengetid. Ofte er det folk som har vært på afterski og skal hjem til hytta si, sier Wedum.
– Da er de jo mange ganger beruset, og det gjør jo ikke situasjonen noe bedre. Det er også en del hyttefolk som tar seg hjem på denne måten. I tillegg er det mange barn som er i anlegget ulovlig, sier hun.
Aggressiv mann
Tråkkemaskinfører Henrik M. Martinussen har jobbet i Hafjell i fire år. Sist lørdag kveld forsøkte han å si ifra til en mann som kom kjørende nedover på ski i «Olympialøypa».
Siden dette er en såkalt «svart bakke» med svært bratt terreng, var tråkkemaskinen festet i en stålvaier. Alpinisten skal ha krysset vaieren to ganger, forteller Martinussen.
SPYTTA PÅ: Tråkkemaskinfører Henrik M. Martinussen har jobbet i Hafjell i fire år. Lørdag ble han spytta på da han sa ifra til en mann som sto i bakken at bakken var stengt.
Foto: Terje Gording Hong / NRK– Jeg ville opplyse ham om at bakken var stengt. Han ble litt aggressiv og mente at vi burde ha på lys. Så ble det litt frem og tilbake, egentlig, sier han.
– Jeg ble jo litt irritert jeg også, og da spyttet han på meg. Det er jo ikke hver dag man blir spyttet i ansiktet.
Martinussen forteller at de setter ut varselskilt og blinkende lys ved alle nedfarter. Det skal være umulig å sette utfor uten å se dette, sier han. I tillegg lar man lyset i den aller letteste traséen stå på.
– Vi vet jo at det kommer folk nedover. Men da sluses de fleste i hvert fall mot den lette nedfarten, sier han.
MERKET: Martinussen viser fram et av varselskiltene som er satt ut ved alle nedfarter.
Foto: Terje Gording Hong / NRK
Vurderer å bruke vakter
Det planlegges for mye besøk i helgene ved mange alpindestinasjoner i tiden framover.
I Hafjell og Kvitfjell vurderer man nå å leie inn egne vakter som skal passe på om natten, sier Veslemøy Eineteig Wedum.
– Vi går inn i en intensiv periode, med masse afterski og veldig mye som skjer. I et forsøk på å gjøre noe med dette problemet, så vurderer vi nå om vi skal sette inn vakter i helgene, sier hun.
– Da kan tråkkemaskinførerne få gjort jobben sin og ikke risikere å bli skjelt ut i tillegg.