Helsesøster om kresne barn: – Ikke tilby dårlige alternativer

KONGSVINGER (NRK): Helsesøster Reidun Mathisen sier at barn kan utvikle dårlige matvaner hvis foreldrene begynner å tilby pølser og kjeks for at barna i hvert fall skal få i seg noe.

Pølse i stappe

ADVARER MOT LETTVINTE LØSNINGER: Helsesøster Reidun Mathisen sier at barna ofte spiser mer enn det foreldrene tror. Hun advarer mot å servere usunn mat når barnet ikke vil spise.

Foto: Thomas Angermann / Flickr.com

Undersøkelser viser at opp mot 50 prosent av alle foreldre rapporterer at de i perioder har problemer med at barna har et snevert kosthold kortere eller lengre perioder.

Tidligere i dag fortalte NRK om Even Hagen (12) fra Kongsvinger som bare spiste babygrøt og barnemat på glass til han var 12 år gammel.

Faren hans forsøkte etter alle kunstens regler å få sønnen til å spise vanlig mat, til tross for at han tidlig hadde søkt råd mot problemet. I vår løsnet det endelig, etter mange år med bekymring for at sønnen ikke skulle lære seg å spise vanlig.

Mange henvendelser fra bekymrede foreldre

Reidun Mathisen er helsesøster ved Helsestasjonen i Kongsvinger. Hun og de andre helsesøsterene får ofte henvendelser fra foreldre som er bekymret over at barn spiser lite og få matvarer.

– Det er viktig å ikke få panikk, for da kan problemet bli større, sier Mathisen.

Helsesøster Reidun Mathisen i Kongsvinger

GÅ FOR SUNNE ALTERNATIVER: Helsesøster Reidun Mathisen advarer mot å servere usunn mat når barnet ikke vil spise.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Hun sier at barn kan utvikle dårlige matvaner hvis foreldrene begynner å tilby pølser og kjeks for at barna i hvert fall skal få i seg noe.

– Normalt friske barn får som regel i seg nok næring, selv om de spiser lite og få matvarer, sier Mathisen.

Erfaringen hennes er at barn ofte spiser mer variert i barnehagen enn hjemme.

– Barn vil være som andre og lar seg påvirke. Ofte spiser barn mer enn det foreldrene tror, sier Mathisen.

Frykter allergi

Mange foreldre er også bekymret for at barnet kan ha allergi hvis det ikke vil ha enkelte typer mat, og kutter ut matvarer av den grunn.

– Allergi og matintoleranse er en komplisert problemstilling, og det er viktig at man ikke eliminerer matvarer før man er helt sikker på hva barnet tåler og ikke tåler, sier lege ved helsestasjonen i Kongsvinger, Magdalena Herud.

Hun sier at det er viktig å ta kontakt med fastlege hvis man mistenker allergi, som så

Magalena Herud, fastlege og lege ved helsestasjonen i Kongsvinger

SKAP RO: Magalena Herud, fastlege og lege ved helsestasjonen i Kongsvinger, mener det er viktig å ikke gjøre måltidet til en kamp.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

eventuelt kan henvise videre til barnelege.

– Da får man iallefall noe håndfast, og ikke bare synsing, sier hun.

– Men det er kanskje ikke så rart at foreldrene mistenker allergi hvis barnet ikke spiser en bestemt matvare?

– Man blir bekymret når barn ikke spiser. Derfor tror jeg det er lurt å ha litt ro rundt det som handler om mat. Det er normalt at barn har litt mindre matlyst en periode, og det er viktig at måltid ikke blir en kamp, sier hun.