Hopp til innhold

Helsearbeider dømt for seksuelt overgrep mot psykisk utviklingshemmet

En helsearbeider fra Hedmark er dømt til 2 år og seks måneders fengsel for et alvorlig seksuelt overgrep mot en psykisk utviklingshemmet kvinne.

Elverum tinghus

SKJERPENDE: Retten mener det er skjerpende at helsearbeideren forgrep seg på kvinnen i hennes eget hjem og påla henne å holde overgrepet hemmelig for andre.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Overgrepet skjedde i mai 2014 inne på rommet i institusjonen der kvinnen bor. Mannen arbeidet som nattevakt på stedet, og ifølge dommen fra Sør-Østerdal tingrett gjennomførte han et samleie med beboeren under en av disse vaktene.

Nå er han dømt etter straffelovens paragraf 193, annet ledd, for å ha skaffet seg seksuell omgang ved å utnytte noens psykiske lidelse eller psykiske utviklingshemming.

Mannen, som er i 60-årene, har hele tiden nektet straffskyld etter tiltalen, og hevdet det ikke har skjedd noe som helst mellom ham og kvinnen. Men han ble ikke trodd av tingretten.

– Fremstår som oppkonstruert

«Tiltaltes forklaring fremstår på flere områder som oppkonstruert, og tilpasset innholdet i flere av vitneforklaringene.» skriver dommerne.

Hovedbevisene i saken har vært forklaringene som den psykisk utviklingshemmede kvinnen selv har gitt til helsevesenet og politiet.

I tillegg har en annen nattevakt ved institusjonen forklart at han ved en anledning observerte at den nå dømte helsearbeideren var naken nedentil, mens han lå i sengen sammen med kvinnen. Mannen varslet arbeidsgiveren om det han hadde sett, og politiet startet etterforskning i saken.

Skjerpende omstendigheter

Tingretten mener det er straffeskjerpende at overgrepet har funnet sted hjemme hos fornærmede, i hennes egen seng.

«Fornærmede tilhører en av de svakeste samfunnsgruppene, hvor hun til enhver tid er avhengig av andre mennesker. Det er derfor ekstra graverende i foreliggende sak at overgrepet er begått av en person som hadde som arbeid å ivareta hennes behov, og som utad fremstod som en omsorgsarbeider.» skriver dommerne.

De mener også at det er straffeskjerpende at mannen påla kvinnen å skulle holde overgrepet hemmelig for andre. Retten skiver at det seksuelle overgrepet «ligger nært opp mot voldtektsbestemmelsen» i straffeloven.

I tillegg til fengselsstraff, er mannen på ubestemt tid fradømt retten til å inneha stilling eller utøve virksomhet rettet mot personer som har psykisk lidelse eller psykisk utviklingshemming. Sør-Østerdal tingrett dømte han også til å betale den fornærmede 80.000 kroner i oppreisningserstatning.

Dommen blir anket

– Jeg har snakket med min klient i dag, og vi er kommet fram til at vi anker. Han har hele tiden hevdet sin uskyld, sier advokat Ove Herman Frang, som er forsvarer for mannen.