Rådyrjegeren Helene (32) ble rådyr-mamma

Rådyret lå hjelpesløst i skogen. Rednignen kom fra uventa hold.

rådyrkalv

NY MAMMA: 32-åringen fra Grue i Innlandet fant en rådyrkalv som hadde mistet mammaen sin. Da bestemte hun seg for å ta vare på den og kalle den for Bambi.

Foto: Anne Kari Løberg / nrk

Helene Søvik Helgeberg så en rådyrgeit som var tatt av gaupe da hun og kjæresten kjørte langs Frysjøen i Grue lørdag kveld.

Helgeberg, som selv er i viltnemnda, så at geita hadde melk i juret. Da skjønte hun at en eller flere kalver hadde mista mora si. Men hun kunne ikke finne spor til noen av dem.

Dagen etter dro Helgeberg tilbake dit hun fant rådyrgeita. Hun hadde med seg en rådyrfløyte som hun blåste i, og hørte en pipelyd fra skogen.

Det var lille Bambi som svarte.

– Jeg gikk til henne og plukka henne opp. Jeg tenkte at jeg måtte ta henne med meg, og ikke gå ifra henne her i skogen, sier Helgeberg.

rådyrkalv

I STALLEN: Den snart en uke gamle kalven ligger i en stall i et rom vekk fra hestene til Helgeberg. – Jeg har aldri sett en så liten rådyrkalv før, sier 32-åringen.

Foto: Anne Kari Løberg / nrk

Det var Glåmdalen som først omtalte saken.

– Sugde meg på leppa

Bambi var bare et par dager gammel da hun ble funnet, og har allerede knytta seg til 32-åringen.

– Hun tror jeg er moren hennes. Hun tusler etter og piper om jeg går for langt unna.

Helgeberg forteller at kalven får rå melk fra ku og sau og at hun vasker henne bak med en våt klut for å hjelpe til med fordøyelsen.

– I starten sugde hun meg på leppa, og da tok jeg litt melk i munnen min. Da fikk hun ut litt av leppa når hun sugde. Så begynte jeg å vende hun på smokken. Nå går det veldig fint og hun spiser hver tredje time.

Helgeberg sier det er som å ha en unge, og at hun er heldig som har nattevakter på jobb, så hun kan passe kalven på dagen.

rådyrkalv

TATT AV GAUPE: – Vi titta på rådyret og så at det var helt, men at det hadde to bitemerker i strupen - og det er jo typisk gaupe. Gaupa hadde tydeligvis dratt med seg rådyret i veien.

Foto: ANNE KARI LØBERG / nrk

– La den ligge

Tor Punsvik har jobbet som viltforvalter i 36 år. Han sier Helgeberg sin historie er en unntakssituasjon, men at det ellers er viktig at man lar rådyrkalver få ligge i fred.

Hver vår må viltnemnda over hele landet gripe inn fordi vi mennesker ikke klarer å la nyfødte rådyrkalver ligge.

– Du kan ikke uten videre ta med deg ville dyr hjem. Det må du ha tillatelse til, sier Punsvik.

Han forteller at moren dessuten sannsynligvis ikke er langt unna. De legger ofte kalven på et sted med høy vegetasjon, så den kan ligge i ro mellom hver gang moren kommer tilbake fra beite.

En rådyrbukk som mister frykten for mennesker fordi den er oppdratt sammen med folk, vil sannsynligvis også bli en meget skummel skapning, sier han.

– Mange har blitt skada av temmede rådyrbukker, fordi de blir veldig aggressive når de kommer i brunsttiden neste sommer.

Tor Punsvik

MÅ VARSLE: – Om man ser et dødt rådyr må man varsle viltnemnda, så vil det normalt være Statens naturoppsyn som kommer på plassen om det er mistanke om at det har vært freda rovdyr til stede, sier Tor Punsvik.

Foto: Hilde Skarvøy Gjestland / NRK

– Fortjener en sjanse

Helgeberg trives sammen med Bambi, men vet at hun ikke kan beholde henne. Hun har derfor ringt rundt til dyreparker, i håp om at noen kan ta seg av kalven når den blir større.

– Det går å slippe henne til skogs også, men da er jeg redd hun begynner å oppsøke folk og kanskje bli kjørt på, sier hun, og fortsetter:

– Det er et lite liv som fortjener en sjanse. Det er fælt å ikke prøve, når jeg har muligheten.

rådyrkalv

DRIKKER MELK: – De drikker jo melk ganske lenge, de går jo med moren sin et helt år. Men det viktigste er at hun er frisk og at jeg klarer å holde liv i henne.

Foto: Eskil andersen / nrk