Hopp til innhold

Heiste nazi-flagg på Galdhøpiggen

Her flagger svenske nasjonalister meningene sine på toppen av Norges høyeste fjell.

Heiser flagget

TRIST: Elisabeth Skarsbø Moen tok dette bildet på vei ned igjen fra Galdhøpiggen, hvor vi så vidt kan skimte en gruppe som heiser flagget.

Foto: Elisabeth Skarsbø Moen

– At nasjonalsosialister ønsker å bruke norsk natur for å promotere ideene sine er rett og slett utrolig krenkende, sier Elisabeth Skarsbø Moen.

Hun besteg Galdhøpiggen lørdag, og ble på turen vitne til en svensk guttegjeng som hadde en noe merkelig oppførsel på fjellet.

– De var ti stykker og jeg tenkte først at dette var en leir av noe slag der man motiverer unge menn til å komme til topps. Det var nemlig en svært militær stemning blant dem, forteller Skarsbø Moen.

Det var ikke før hun var på vei ned fra fjellet igjen, at hun så seg tilbake og så at guttene hadde heist det hun tror var et nazi-flagg på toppen og poserte med dette.

Nasjonalsosialister fra Svenska motståndsrörelsen heiste flagg på Galdhøpiggen

REAGERTE: Flere av de som var på Galdhøpiggen lørdag reagerte på gruppen. En innsender tok dette bilde av gruppen og flagget.

Foto: Privat

Nasjonalisme på nasjonalsymbol

Elisabeth Skarsbø Moen

Elisabeth Skarsbø Moen besteg Galdhøpiggen da hun oppdaget en guttegjeng med merkelig oppførsel.

Foto: Privat

Flagget gruppen heiste tilhører «Nordiska motståndsrörelsen», som er en militant, nasjonalsosialistisk organisasjon.

Flere av de besøkende på Galhøpiggen reagerte på gruppen.

– De hadde på seg t-skjorter som det stod «Nasjonal Frigjøringskamp» på, og som det var avbildet et gevær på. Alle sammen var blankskallet og gikk i grønne klær. Flere av dem hadde norrøne symboler, som Tors hammer, rundt halsen, forteller Moen.

Skarsbø Moen og venninnen fulgte guttegjengen litt opp bakken og så at de stoppet for å oppsummere og gi hverandre tilbakemeldinger. Guttene bar på kamerautstyr og et flagg som hadde samme farge som T-skjortene.

– De skulle nok markere nasjonalsosialisme på toppen av et nasjonalsymbol som Galdhøpiggen, sier hun, og legger til at hun ble svært lei seg av synet.

Skarsbø Moen påpeker at det er få dager siden 22. juli, og at hun ble provosert av handlingen.

Facebook

PROVOSERT: Elisabeth Skarsbø Moen fortalte om opplevelsen på Facebook.

Foto: Skjermdump Facebook

– Til tross for hva landet vårt har opplevd, lever tydeligvis disse ideene sterkt, sier hun.

Skarsbø Moen kontaktet ikke politiet med opplysningen, men la ut en melding på Facebook etter hendelsen.

– Det er ikke ulovlig å ytre sine meninger i Norge, men jeg hadde lyst til å dele denne opplevelsen, sier hun.

– Vi har lov til å bruke naturen

Forwald 1

FJELLTUR: Haakon Eihwaz Forwald, som leder den norske avdelingen av den nordiske motstandsbevegelsen, hevder at turen til Galdhøpiggen bare var en vanlig fjelltur.

Foto: Privat

Lederen for den norske avdelingen av den nordiske motstandsbevegelsen, Haakon Eihwaz Forwald, sier at det deltok både norske og svenske medlemmer av organisasjonen på turen.

- Vi hadde ikke noe politisk formål med turen. Dette var noe vi hadde planlagt lenge. Galdhøpiggen er Nordens høyeste fjell og naturen i området er fantastisk. Vi ville gå en fjelltur og ta bilder, sier han.

– Hadde dere virkelig ingen politiske baktanker, dere hadde jo med flagg?

– Det er klart man kan argumentere for at alt man gjør som en politisk organisasjon har noe politisk ved seg. Men vi har lov til å bruke naturen vi også. Vi hadde vel ventet at det kunne bli en reaksjon, men vi har ikke gjort noe for å få det, sier Forwald.

Han har lite til over for reaksjonen til Elisabeth Skarsbø Moen.

– Om hun blir støtt av at andre har politiske meninger hun ikke deler, så får hun bare bli det. Vi er en fullt lovlig organisasjon, og om vi vil bruke norsk natur så kan vi gjøre det, sier Forwald.

Politiet kjent med hendelsen

Operasjonsleder hos politiet i Gudbrandsdalen, Hallgrim Ous, er kjent med hendelsen.

– Vi fikk beskjed fra lokale om at ti nynazister lå i telt ved Spiterstulen Turisthytte. Det er flere som har reagert på dette, sier han.

Ous påpeker at hendelsen kun ble registrert. Det ble ikke iverksatt noen tiltak.

– Dette er en gjeng som er på fjelltur og som ikke har gjort noe straffbart, sier han.

Flere saker fra Innlandet