Hopp til innhold

Hedda (15) kapret sommerjobben hun drømte om

Det er hard kamp om årets sommerjobber, men det finnes håp. Her er ekspertenes tips til hvordan også du kan kapre drømme-sommerjobben.

Hedda Pettersbakken

GLEDER SEG: Hedda Pettersbakken skal ønske folk velkommen til dette slottet i sommer. Det er en av attraksjonene på Hunderfossen Eventyrpark i Lillehammer.

Foto: Kari Nygard Tvilde / NRK

Pandemien gjør at det blir færre sommerjobber hos for eksempel hoteller og restauranter. Men andre steder er det fortsatt muligheter.

Hedda Pettersbakken (15) fra Eina i Innlandet grep muligheten. Hun søkte jobb i Hunderfossen Eventyrpark i Lillehammer, og kom gjennom nåløyet.

Hvis du vil ha sommerjobb, gjelder det å lage en god søknad som skiller seg ut.

Flere søkere om beinet

Seniorrådgiver ved NAV Innlandet, Stein Engebråten, forteller er det vanskeligere å få seg en sommerjobb i år, enn det har vært tidligere.

Stein Engebråten, NAV

GOD IDÉ: Stein Engebråten er seniorrådgiver hos Nav Innlandet. Han mener at det kan være en god idé for ungdom å legge ved en videopresentasjon i søknadene sine.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

– Det er fordi at det er så mange som søker på de samme jobbene. Det er mange som er permitterte og ledige akkurat nå som søker, så det er generelt litt verre, sier han.

Han forteller at det viktigste man kan gjøre for å skaffe seg en sommerjobb er å bruke nettverket sitt.

– For ungdom er det smart å snakke med foreldre og bekjente. Man bør prøve å komme seg inn via det nettverket de besitter. Det er der muligheten er aller størst, sier han.

Søkte jobb ved å synge

Som barn var Hedda i Hunderfossen Eventyrpark mange ganger.

– Jeg syns at de ansatte har vært så hyggelige når jeg har vært der som barn. Nå får jeg anledning til å gi noe tilbake, sier hun.

På grunn av koronasituasjonen ble det ikke noe personlig intervju, men familieparken ba alle om å sende inn en videopresentasjon av seg selv.

Hedda tok det et skritt lenger enn mange andre. Hun valgte både å synge og snakke.

– Eventyrparken ønsket at vi søkerne skulle presentere oss som den vi er. For meg var det da naturlig å synge, fordi at jeg alltid har sunget siden jeg var liten, sier Hedda.

NHO: – Slik øker du sjansene

Linn Alicia Slora Kristiansen er rådgiver i NHO Innlandet. Hun forteller at det er flere ting man bør tenke på når man skal søke sommerjobb.

Linn Alicia Kristiansen

EGET NETTVERK: Rådgiver Linn Alicia Slora Kristiansen i NHO Innlandet forteller at man bruke eget nettverk når man skal finne seg en sommerjobb.

Foto: Moment Studio / Moment Studio

Hun sier at det første man bør tenke på er å være tidlig ute.

– Feriekabalen legges i god tid før sommeren, så det lønner seg å være aktiv allerede nå, sier hun.

Også Kristiansen oppfordrer ungdom til å bruke nettverket sitt. Hun mener du bør forhøre deg med familie og venner som du tror kan vite om noe om mulige jobber.

Tips til en god videosøknad

Elene Karlsen Tjemsland er avdelingsleder for UngInfo. Hun forteller at det ikke er så vanlig at man blir bedt om å levere en videopresentasjon når man søker på sommerjobb.

– Etterspørselen er ikke så stor, men vi ser at det er mer sammenlignet med før koronapandemien, sier hun.

Hun forteller også at det er en del arbeidsgivere som søker sommervikarer nå, men at konkurransen er hard fordi at det er mange flere om beinet.

– Ettersom mange typiske ungdomsjobber allerede bemannes av voksne folk med mer på CV-en sin, som nå er permittert eller har mistet jobben på grunn av korona, må de unge tenke litt alternativt, sier hun.

– Rørende

Hege Hammerdal er bemanningsansvarlig for attraksjoner på Hunderfossen. Hun sier at hun og hennes kolleger ble svært imponert over den utradisjonelle presentasjonen de fikk av Hedda Pettersbakken.

– Det har vært rørende og morsomt å se på både hennes og de andre videoene. Det har vært tungt å si nei til så mange talenter.

Det er nemlig mange som har fått nei. Det kom inn 500 søknader og det finnes bare 150 jobber.

Hege Hammerdal og Hedda Pettersbakken

GIR ALLE EN SJANSE: Bemanningsansvarlig for attraksjoner på Hunderfossen, Hege Hammerdal, forteller at de prøver å gi alle en sjanse. Her sammen med Hedda Pettersbakken.

Foto: Kari Nygard Tvilde / NRK

Flere saker fra Innlandet